Primăria Oradea va cumpăra două apartamente din strada Mierlei 16, pentru a face loc viitorului sediu al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor.

La cumpărat de apartamente...

Municipalitatea orădeană va plăti în total circa 86.000 euro pe cele două locuinţe, unite în fapt, şi pe circa 140 metri pătraţi de teren din strada Mierlei nr. 16.

Primul apartament are o suprafaţă construită de 54 metri pătraţi cu hol, baie, bucătărie şi cameră, cu cămară de lemne şi WC în curte, iar cel de-al doilea, de 66 metri pătraţi, are în plus o cămară.

Primăria Oradea a căutat să se înţeleagă cu proprietarii celor două apartamente la preţ pentru a evita măsura exproprierii, neplăcută pentru ambele părţi.

„Municipalitatea orădeană duce discuţii şi negocieri privind preluarea de terenuri şi construcţii din zone de interes, dorind să dobândească, pe cale amiabilă, dreptul de proprietate asupra imobilelor aflate în ampriza (n.r. lăţime a fâşiei de teren pe care urmează să se facă o construcţie) acestor proiecte de interes public local", se menţionează în raportul de specialitate al Hotărârii de Consiliu Local.

Hotărârea a fost adoptată joi cu voturile reprezentanţilor tuturor formaţiunilor din Consiliul Local Oradea, PNL, PSD şi UDMR, şi cu o singură abţinere.

"Trebuie să ne mişcăm repede"

Cele două locuinţe sunt ultimele din imobilul de pe strada Mierlei 16 pe care le mai avea de achiziţionat municipalitatea, pentru a intra în proprietatea întregii clădiri.

„Acestea sunt ultimele locuinţe pe care trebuie să le mai cumpărăm pentru viitorul sediu. Deja Medicina Legală lucrează la studiul de fezabilitate. Trebuie să ne mişcăm destul de repede, având în vedere sentinţa conform căreia SJML mai poate funcţiona în actualul sediu doar cinci ani", le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Studiul de fezabilitate va arăta dacă e posibil ca clădirea cumpărată pe strada Mierlei nr. 16 să poată fi reabilitată sau dacă va fi nevoie ca ea să fie demolată și ridicată acolo o construcție nouă.

Sediu deplorabil

După cum BIHOREANUL a mai scris, imobilul din strada Calea Clujului 50, în care funcţionează acum SJML aparţine Comunităţii Evreieşti, care a reintrat în posesia lui printr-o sentinţă judecătorească. Construită în perioada interbelică, clădirea arată deplorabil. Pe de o parte proprietarul nu a mai investit în clădire de decenii, iar pe de altă parte chiriaşul nu poate face legal investiţii într-o clădire care nu îi aparţine.

Astfel, geamurile nu se deschid, multe fiind bătute în cuie, zugrăveala este căzută, pereţii au infiltraţii de apă, încălzirea nu funcţionează, iar instalaţia electrică e atât de veche încât abia mai face faţă. Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât la serviciile de Medicină Legală ajung nu doar persoane decedate, ci o categorie largă de persoane, de la victimele accidentelor de circulaţie ori ale unor diverse agresiuni, până la cele ale unor culpe medicale.

Vezi Hotărârea de Consiliu Local privind achiziția celor două apartamente din strada Mierlei!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!