Primăria Oradea a început luni demolarea clădirilor parazitare de pe amplasamentul fostei unităţi de grăniceri pentru a face loc viitorului spital de boli infecţioase şi pneumologie din strada Vlădeasa 1.

Potrivit șefului Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, demolările nu vor afecta, cel puţin în primă instanţă, clădirea fostului manej.

"Deocamdată se lucrează la pregătirea amplasamentului. Firma SMZ, care se ocupă de demolările Primăriei, a început dezafectarea clădirilor parazitare şi evacuarea materialelor şi molozului. Demolările nu vor afecta, cel puţin în această etapă, clădirea fostului manej", a declarat directorul Popa.

Noua clădire, care urmează să fie ridicată din fonduri europene, va prelua secţiile de Boli Infecţioase şi de Pneumologie care în prezent funcţionează în spaţii necorespunzătoare în strada Republicii şi respectiv în strada Izvorului.

Viitorul spital, estimat la 30 milioane euro, ar urma să aibă două secţii de Infecţioase cu câte 50 paturi, plus o rezervă de alte 50 paturi în conservare pentru situaţii epidemice, o secţie de Pneumologie cu 100 paturi şi una cu 30 paturi pentru tratarea bolnavilor TBC.

Viitorul spital va avea, de asemenea, o secţie proprie de Imagistică şi una de Terapie Intensivă.

Terenul, cu o suprafaţă de 3 hectare, necesar construcţiei spitalului a fost pus la dispoziţia municipalităţii de către Consiliul Judeţean Bihor printr-o hotărâre din noiembrie 2020.