Orădenii ar face bine să îşi pună bani deoparte. Primăria vrea să majoreze impozitele pe proprietate cu peste 25%.

Pe grila notarilor publici

Conducerea municipalităţii a publicat marţi pe portalul propriu, la rubrica Dezbateri publice, proiectul de Hotărâre de Consiliu Local privind taxele şi impozitele locale aferente anului 2023.

Potrivit documentului, obligaţiile fiscale ale orădenilor vor creşte cu peste 5,1%, procent reprezentând rata inflaţiei aferentă anului 2021 aplicabilă, conform Codului Fiscal, din 2023.

În plus, modificările impuse de OG 16 din 2022 care completează Legea 227 din 2015 privind Codul Fiscal prevăd printre altele: că stabilirea valorii impozabile a clădirilor se va face pe baza grilei utilizate de Camera Notarilor, că valoarea impozabilă a terenurilor de sub construcţii se adaugă valorii clădirii, precum şi eliminarea clădirilor mixte şi a limitei de majorare a impozitelor.

Aceste modificări ale modului de calcul vor afecta în mod direct sumele datorate de orădeni. „Nu avem încă sumele exacte, dar prin modificarea modului de calcul sumele datorate aferente impozitului pe proprietate ar putea creşte cu circa 20%", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

... impozite cu un sfert mai mari!

Cap la cap, impozitele datorate de orădeni pentru proprietăţile deţinute vor creşte astfel cu un sfert față de nivelul de anul acesta (5% rata inflației, 20% după noul mod de calcul) doar prin aplicarea unor normative impuse de la nivel naţional, fără să mai fie nevoie de nicio iniţiativă locală.

Astfel, impozitul aferent unei garsoniere se va majora cu 30 lei, de la 120 la 150 lei, iar cel datorat pentru un apartament cu două camere, de 66 metri pătraţi, va creşte cu 56 lei de la 224 lei la 280 lei.

Obligaţiile fiscale aferente unui apartament cu trei camere, cu o suprafaţă de 77 metri pătraţi, vor creşte cu 72 lei, de la 288 lei la 360 lei începând de anul viitor.

Majorarea se va aplica inclusiv în cazul autovehiculelor. Impozitul pentru o maşină cu o cilindree de 1.400 centimetri cubi va creşte de la 83 lei la 103 lei, iar cea pentru o maşină cu o cilindree de 1.900 centimetri cubi se va majora de la 255 lei la 281 lei.

Şi morţii, şi viii...

Proiectul de hotărâre privind taxele pentru 2023 prevede și că serviciile aferente slujbei de înmormântare prestate de Administraţia Domeniului Public în cimitirul municipal se vor scumpi cu procente între 9% şi 24%.

Spre exemplu, taxa de manipulare decedaţi va creşte de la 110 lei la 120 lei cu 9%, cea pentru depozitare la camera frigorifică se va majora de la 150 lei pe zi la 165 lei pe zi (10%), oficierea serviciului funerar se va scumpi de la  660 lei la 730 lei (11%).

La fel, săpatul şi umplutul unei gropi de mormânt la o adâncime standard de 1,5 metri se va taxa mai mult cu 14% ajungând la 500 lei, doborâtul unui arbore crescut pe mormânt se va scumpi cu 21% ajungând la 400 lei, iar transportul decedaţilor în afara municipiului se va taxa mai mult cu 25% cu 10 lei pe kilometru.

ADP Oradea va scumpi inclusiv distracţia. Biletul de intrare la ştrandul Ioşia şi Grădina Zoologică va costa mai mult cu 10%, ajungând la 22 lei, iar intrarea la aquapark-ul Nymphaea se va scumpi cu 14%, la 80 lei pentru un adult timp de o zi.

Majorări pe linie

În plus, municipalitatea orădeană va introduce de anul viitor două taxe speciale de câte 100 lei. Acestea vor fi aplicate la oficierea căsătoriei pentru mirii din alte localităţi şi transcrierea în regim de urgenţă, în cel mult 24 de ore, a extraselor de stare civilă emise de autorităţile străine.

O taxă similară va exista şi la Registrul agricol, unde solicitanţii vor trebui să plătească 50 lei pentru obţinerea adeverinţelor în termen de două zile.

Tot de anul viitor, Primăria Oradea este hotărâtă să îşi "vândă" mai scump locurile de parcare din curtea palatului administrativ. Dacă primele 30 de minute de staţionare vor fi gratuite ca şi până acum, intervalul dintre prima jumătate de oră de staţionare şi o oră se va taxa dublu, cu 10 lei în loc de 5 lei, pentru cel dintre o oră şi două taxa se va majora de la 15 lei la 25 lei, iar staţionarea peste două ore va costa 50 lei în loc de 45 lei.

În plus, tariful pentru încărcarea vehiculelor electrice se scumpeşte de la 1,49 lei pe Kwh la 2 lei pe Kwh, în cazul încărcării normale (22Kwh AC), şi de la 1,70 lei la 2,50 lei pe Kwh în cazul încărcării rapide (50Kwh DC).

Potrivit anunţului postat pe site-ul Primăriei, orădenii pot face propuneri pe marginea proiectului de taxe şi impozite până la 24 august pe adresa de email primarie@oradea.ro, prin poştă pe adresa Primăria Municipiului Oradea, Piaţa Unirii 1, sau direct la centrul de relaţii cu publicul de la parterul palatului administrativ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!