Primăria Oradea face exproprieri de terenuri şi garduri, în valoare de 2,4 milioane lei, pentru modernizarea străzilor Sofiei şi Bunyitai Vince din cartierele Podgoria şi Oncea.

Se expropriază!

Consiliul Local a aprobat joi, în şedinţă ordinară, exproprierea a circa 5.000 mp de teren din strada Sofiei, în parte ocupaţi cu garduri din sârmă, fier sau beton, precum şi a unei anexe de circa 8 mp.

În total, bugetul local va acorda celor 131 de proprietari de parcele despăgubiri de 1,6 milioane lei.

Exproprierile vor fi făcute pentru ca municipalitatea să poată moderniza strada Sofiei, acum acoperită cu pietriş.

Potrivit Hotărârii Consiliului Local adoptate joi, lucrările sunt necesare pentru "asigurarea unei mai bune funcţionalităţi a străzii, asigurarea confortului riveranilor şi nu numai, precum şi eliminarea poluării prin praf".

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a hotărât exproprierea a aproape 1.500 metri pătraţi de teren din strada Bunyitai Vince din cartierul Oncea.

În total, proprietarii afectaţi de exproprieri vor primi despăgubiri în valoare de circa 800.000 lei.

"Obiectivul de investiţie vizează modernizarea străzii, având în vedere faptul că este o stradă cu două benzi de circulaţie, iar drumul actual este la nivel de pietruire slabă, cu trotuare şi elemente de scurgere a apelor necorespunzătoare", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de Hotărâre de Consiliu Local.

Se grăbesc cu lucrările

Exproprierile aprobate joi urmează să fie puse în operă cel mai scurt timp.

"O procedură de expropriere durează, de obicei, cam şase luni. Aici, termenul va fi mai scurt. Identificarea amplasamentelor a fost făcută, urmează să notificăm proprietarii şi să le virăm banii în conturi", a declarat, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Eliberarea de orice sarcini a terenurilor este grăbită pentru ca municipalitatea să poată demara urgent modernizarea celor două străzi.

Constructorul Dumexim a câştigat încă din 2022 licitaţia pentru modernizarea străzii Bunyitai Vince, iar anul trecut pe cea pentru strada Sofiei. "Vrem ca executantul să poată intra pe ambele şantiere în termen de circa o lună", a declarat directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Lucrările de modernizare a străzii Sofiei, atribuite pentru suma de 11,7 milioane lei plus TVA, vor avea termen de execuţie un an. Mult mai scurtă, strada Bunyitai Vince va fi asfaltată în termen de 7 luni pentru suma de 1,4 milioane lei.

Arterele în discuţie fac parte din cele 200 de străzi orădene încă nemodernizate, acoperite cu pământ ori pietriș, pe care municipalitatea orădeană vrea să le asfalteze în următorii cinci ani.

Hotărârea de Consiliu Local Oradea privind exproprierile din strada Sofiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!