Consiliul Local Oradea a hotărât joi, la propunerea primarului Florin Birta, instituirea unei taxe de reabilitare termică pentru orădenii care nu vor sau nu pot să îşi achite cota parte din cheltuielile cu izolarea imobilului făcute pe fonduri europene.
Primesc finanţare 47 de blocuri
Potrivit lui Birta, în acest moment municipalitatea are în reabilitare termică, pe fonduri europene, 47 de blocuri din Oradea.
"Din 47 de blocuri care au obţinut finanţare, 12 sunt în execuţie, 27 în faza de evaluare a ofertelor, iar pentru 8 blocuri s-a reluat licitaţia pentru că nu s-a prezentat nimeni", a declarat primarul, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.
Lucrările vor fi suportate în proporţie de 25% de proprietarii imobilelor, în funcţie de suprafaţa deţinută, diferenţa fiind acoperită în procent de 15% din bugetul local şi 60% din fonduri europene.
În cazul firmelor care deţin spaţii comerciale la parterul blocurilor costurile trebuie asumate integral de către acestea.
Cu plata la 30 de zile...
Deşi persoanele fizice acoperă doar un sfert din costul lucrărilor, există situaţii în care unii orădeni nu vor sau nu pot să îşi acopere partea lor de contribuţie. Acest lucru pune în pericol derularea programului, fapt pentru care municipalitatea va acoperi suma datorată de orădeni şi îşi va recupera ulterior banii de la aceştia.
"Pentru a nu bloca aceste proiecte vom institui o taxă de reabilitare termică. Astfel, vom prelua la bugetul local plata acelor sume care trebuiau asigurate de proprietari, asigurăm fondurile necesare pentru a continua reabilitarea imobilului, iar după finalizarea lucrărilor proprietarii, persoane fizice, vor avea la dispoziţie 30 zile pentru a achita acele sume. În cazul în care nu vor fi achitate acele sume, vor fi trecute în contul fiecăruia la impozit şi vor fi colectate de inspectorii Primăriei", a explicat primarul Florin Birta.
În cazul firmelor, care îşi acoperă integral cheltuielile cu reabilitarea, recuperarea de către Primărie a sumelor datorate se va face eşalonat, timp de 5 ani, în rate eşalonate cu scadenţe la 31 martie şi 30 septembrie.
Peste 80% dintre orădeni plătesc...
În ciuda scumpirii materialelor şi manoperei în domeniul construcțiilor primarul Florin Birta se aşteaptă ca gradul de conformare să fie unul ridicat, atât în cazul persoanelor fizice cât şi al celor juridic,e iar Primăria să nu fie nevoită să acopere contribuţia beneficiarilor din bugetul local şi să umble, apoi, după banii săi.
"Până acum cam 80% - 90% din proprietari au semnat documentele şi şi-au asumat partea lor de contribuţie. Doar în 10% - 20% din cazuri se va ajunge să se instituie taxa de reabilitare. Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca un proprietar să nu îşi plătească taxa şi să se ajungă la executare silită", a spus Birta.
Pledoarie pentru cei săraci
Taxa de reabilitare, menită să deblocheze proiectele de izolare termică a imobilelor orădene, a fost adoptată în Consiliul Local cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL.
Pe de o parte reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au semnalat diferenţa între termenul de o lună acordat persoanelor fizice şi de 5 ani acordat persoanelor juridice pentru achitarea taxei, iar pe de cealaltă parte au criticat faptul că nu acordă niciun fel de sprijin persoanelor cu venituri mici.
"Procedura dumneavoastră taxează categorii de cetăţeni despre care legea impune să nu fie taxate, persoane cu handicap, veterani sau urmaşi ai veteranilor de război sau persoane cu venituri mici", a protestat consilierul PSD, Adrian Madar. Social-democratul a propus amânarea adoptării hotărârii pentru o şedinţă ulterioară, după ce vor fi găsite soluţii şi pentru aceste categorii de persoane.
"Vă rog să votaţi"
În replică, Florin Birta a insistat pentru instituirea noii taxe. Primarul a arătat că firmele beneficiază de un termen mai lung de plată doar pentru că, acoperind integral costurile, datorează mai mult, şi a spus că amânarea adoptării taxei va pune beţe în roate procesului de reabilitare termică a imobilelor pe fonduri europene.
"Vă rog să votaţi, pentru că altfel vom ajunge la blocaje", a cerut edilul. Astfel, hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi din partea consilierilor PNL, în vreme ce consilierii UDMR şi PNL au preferat să se abţină de la vot.