Primăria Oradea investeşte 13,7 milioane lei într-un sistem de management al traficului pentru a fluidiza circulaţia în interiorul oraşului.

Informaţii din trafic în timp real

Lucrările au fost scoase la licitaţie, urmând ca executantul să fie desemnat cel mai târziu la începutul anului viitor.

"Licitaţia pentru implementarea sistemului de management al traficului a fost postată pe SEAP. Potenţialii ofertanţi au la dispoziţie circa o lună să ceară clarificări şi să îşi depună ofertele. Având în vedere că documentaţia este destul de stufoasă, cu mii de pagini, cel mai probabil vom avea un câştigător desemnat abia la începutul anului viitor", a declarat pentru BIHOREANUL directorul tehnic al Primăriei Oradea, Sebastian Marchiş.

Sistemul de management al traficului ar urma să fie operaţional cel mai curând în cursul anului 2026.

"Realizarea sistemului de management al traficului a fost scoasă la licitaţie, împreună, cu proiectare şi execuţie. Executantul va trebui să studieze toate intersecţiile date, să asigure fluidizarea circulaţiei pe toate fluxurile de trafic şi să ne predea un sistem adaptabil la toate modificările ulterioare", a explicat Marchiş.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, amenajarea sistemului de management al traficului ar urma să fie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Panouri cu rutele cele mai potrivite

După cum BIHOREANL a mai scris, sistemul de management al traficului dorit de municipalitatea orădeană presupune montarea, în premieră, a câte unui panou de informare cu privire la durata deplasării cu maşina pe diferite rute din interiorul oraşului la intrarea în Oradea dinspre Arad, în zona centrelor comerciale, şi la intrarea dinspre Borş, în zona fostelor magazine în zig-zag din Bulevardul Dacia.

Cele două panouri informative ar urma să îi ajute pe şoferi să aleagă traseul cel mai puţin aglomerat, scurtând, astfel, timpul de deplasare.

"La intrarea dinspre Arad, în dreptul accesului în parcarea complexului comercial, se va amplasa un portal info care va comunica pe un display durata de parcurgere a anumitor rute (de exemplu: Calea Aradului, Bulevardul Decebal, Centru – 5 minute", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

La fel se va întâmpla și cu cel din Bulevardul Dacia.

Detectori de trafic, intersecţii modernizate, semafoare cu buton...

Cele două panouri de informare vor fi alimentate cu informaţii în timp real de mai mulţi detectori de trafic care vor fi montaţi în intersecţiile din oraş.

Spre exemplu, panoul de la intrarea dinspre Arad va primi informaţii din 24 de zone ale oraşului. "În 24 de puncte, vor fi amplasaţi detectori video pentru colectarea datelor de trafic rutier şi personal, după care se vor crea planuri de trafic în funcţie de fluxul auto şi pietonal de la anumite ore care vor fi comunicate spre automatele de control a semafoarelor", se menţionează în comunicat.

În această zonă vor fi modernizate 12 intersecţii, iar parte dintre ele vor avea trecere pentru pietoni cu buton.

Pentru alimentarea cu informaţii în timp real a viitorului panou din Bulevardul Dacia vor fi montaţi detectori video în 8 puncte din trafic şi vor fi modernizate tot atâtea intersecţii.

În cadrul aceleiaşi investiţii vor fi modernizate 15 intersecţii din zona Calea Clujului, iar trecerile pentru pietoni vor fi dotate cu semafor la buton.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!