Consilierii locali au aprobat joi înființarea încă unui parc de specializare inteligentă în Oradea, după ce un prim proiect de acest gen a fost depus deja spre analiză pentru obținerea de fonduri europene.

Încă un parc de cercetare

Reunit în ședință extraordinară desfășurată online, Consiliul Local Oradea a aprobat joi după-amiază, cu unanimitate de voturi și fără discuții, proiectul viitorului parc „inteligent”.

„În primăvara acestui an am depus spre finanțare un proiect privind înființarea unui parc de specializare inteligentă prin POR 2021 – 2027. Pentru că au mai rămas bani disponibili, încercăm să profităm de această oportunitate și să mai depunem un proiect similar. Axa de finanțare va rămâne deschisă până în august”, a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș.

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, municipalitatea orădeană va transfera către Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, administratorul parcurilor industriale bihorene, o suprafață de teren de 19,5 hectare de teren din strada Corneliu Baba, la ieșirea din Oradea către Sântandrei. Amplasamentul este învecinat cu cel pe care ar urma să fie amenajat un prim asemenea parc din Oradea. 

Valoarea primului proiect de parc de specializare inteligentă, cu o suprafață de circa 30 hectare, aflat în prezent în analiză la finanțator, se ridică la 31,7 milioane lei.

Costurile pe care le-ar implica amenajarea celui de-al doilea parc, aprobat joi de Consiliul Local Oradea, urmează să fie stabilite prin Studiul de Fezabilitate a proiectului.

Avantajul fondurilor europene

În raportul de specialitate anexat HCL-ului adoptat joi, parcul de specializare inteligentă este definit ca „un amplasament delimitat în care se desfășoară activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la produs, servicii, proces inovator obținute prin activități de cercetare – dezvoltare – inovare”.

Potrivit legislației, fondatorii parcului de specializare inteligentă sunt autorități publice locale ori asociații de dezvoltare intercomunitară, individual sau în asociere cu unități sau instituții care au ca obiect de activitate cercetarea și inovarea.

Caracterul de parc de specializare inteligentă al amplasamentului le permite fondatorilor să depună proiecte de finanțări nerambursabile pentru realizarea infrastructurii și utilităților publice aferente.

La rândul lor, rezidenții parcului pot obține ulterior fonduri europene nerambursabile pentru realizarea de investiții în echipamente, utilaje, dotări, precum și facilități care să permită reducerea consumului de energie.

Hotărârea de Consiliu Local referitoare la cel de-al doilea parc de specializare inteligentă din Oradea:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!