Chiar dacă din 10 iunie și-a pierdut funcția de primar al orașului Valea lui Mihai, mandatul încetându-i de drept pentru că în luna mai a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI, care în 2014 îl declarase în conflict de interese fiindcă în paralel cu Primăria a condus și propria firmă, fostul edil-șef Nyako József (68 ani) a rămas, totuși, „la butoanele” administrației locale.

Bihorel a aflat că viceprimarul Karsai Attila, care exercită atribuțiile de primar până la noi alegeri, l-a angajat pe Nyako în funcția de consilier personal, din care continuă să ia deciziile importante, iar pentru asta a „adaptat” cerințele postului într-unul de referent, fiindcă fostul primar nu are studii superioare și, legal, nu putea fi consilier.

Modelul a fost patentat de UDMR în 2016, în Paleu, comună al cărei primar, Somogyi Ludovic, și-a pierdut și el mandatul după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la 1 an și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru niște învârteli cu terenuri, rămânând însă la șefia Primăriei din poziția de consilier al viceprimarului Szebeni Alexandru.

Deși Nyako ar fi fost uns consilier al viceprimarului din Valea lui Mihai la indicațiile șefului UDMR Bihor, Szabó Ödön, Karsai afirmă că ideea i-a aparținut, vrând să profite de experiența fostului edil șef. Cert e că, din noua poziție de sfetnic, Nyako își rotunjește pensia cu vreo 3.600 lei lunar, sumă care, pe căldurile astea, nu-i deloc de lepădat...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!