La mijlocul celui de-al treilea mandat, reprezentantul UDMR Bihor Nyako József și-a pierdut funcția de primar al orașului Valea lui Mihai.

Prefectul județului, Dumitru Țiplea, a semnat un ordin de încetare a mandatului acestuia, ca urmare a unei sentințe a Înaltei Curți de Casație și Justiție care în această primăvară a confirmat că Nyako s-a aflat în incompatibilitate, așa cum stabilise, încă din 2014, Agenția Națională de Integritate.

Și primar, și afacerist

„Pe data de 10 iunie am semnat un Ordin privind încetarea constatării de drept a mandatului primarului orașului Valea lui Mihai”, a declarat vineri, chestionat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Țiplea.

Potrivit acestuia, semnarea ordinului a avut loc după ce Prefecturii i-a fost comunicată oficial, de către Agenția Națională de Integritate, soluția pronunțată de către ÎCCJ în data de 19 mai anul acesta în procesul pe care Nyako József îl intentase ANI, pentru anularea unei decizii din 2014 privind situația sa de incompatibilitate.

Concret, ANI a constatat că în perioada 2012-2014, concomitent cu funcția de primar, Nyako a exercitat-o și pe cea de administrator a unei firme de comerț, încălcând astfel dispozițiile articolului 87 din Legea 161/2003 privind integritatea în funcțiile și demnitățile publice.

În conformitate cu legea, „persoana faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori din demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

A fluturat demisia, dar nu și-a depus-o

În luna mai a acestui an, după ce a pierdut definitiv procesul intentat ANI, primarul orașului Valea lui Mihai declara BIHOREANULUI că se gândește să demisioneze, însă nu și-a materializat intenția. „Dacă n-o să mai pot continua să exercit funcţia de primar, normal că va trebui să mă retrag”, afirma Nyako József, care deţinea funcţia de 10 ani şi a ajuns la vârsta de 68 ani.

Dată fiind pierderea funcției de primar, atribuțiile acesteia au fost preluate, conform legii, de către viceprimarul localității, Karsai Attila, și el membru tot al UDMR.

Conform prefectului Dumitru Țiplea, Prefectura Bihor a anunțat Guvernul și Autoritatea Electorală Permanentă în vederea organizării de alegeri locale parțiale anticipate atât pentru funcția de primar al orașului Valea lui Mihai, cât și pentru cea de primar al comunei Bulz, unde edilul ales în 2020, Augustin Sărăcuț, a decedat încă din toamnă, iar atribuțiile funcției sunt exercitate tot de viceprimar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!