Primăriţa comunei Brusturi, Livia Bârlău, în prezent suspendată din funcţie, şi soţul ei, Petrică Bârlău, au fost trimişi în judecată, luni, pentru tentativă de omor asupra fostului procuror marghitean Ioan Bodogai, pe care l-au "tocat" în bătaie.

Anunţul privind trimiterea în judecată a soţilor Bârlău a fost făcut, luni, printr-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor sub semnătura prim-procurorului adjunct Gligor Sabău, în care anchetatorii detaliază acuzaţiile aduse celor doi.

L-au bătut și au plecat

Altercaţia s-a produs în data de 29 septembrie, la prânz, şi a fost generată de un schimb de replici şi a unor acuze reciproce între fostul procuror şi Petrică Bârlău, "pe fondul unei stări conflictuale preexistente”. Victima a fost lovită de ambii soţi, mai arată procurorii, cu pumnii și picioarele, iar bărbatul a dat şi cu un cleşte lung de 40 cm.

În urma agresiunii, Bodogai a suferit mai multe leziuni, cele mai grave fiind la nivelul cutiei craniene - fractură craniană cu localizare parietală stângă - care au avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale, respectiv la nivelul membrului inferior stâng - fractură cominutivă ambele oase ale gambei - care au necesitat 100 zile de îngrijiri medicale. 

După ce victima lor şi-a pierdut cunoştinţa, rămânând căzută la pământ în incinta magazinului, soţii Bârlău au plecat "fără să se îngrijească de starea victimei şi fără să solicite ajutor medical pentru victimă".

Și soții Bârlău au depus plângeri

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au arătat că s-a dispus clasarea cauzei cu privire la mai multe infracţiuni pentru care începuseră urmărirea penală in rem (adică doar faţă de faptă), ce fuseseră reclamate, pentru a deturna ancheta, de Livia și Petrică Bârlău.

Este vorba despre acuzele de loviri sau alte violenţe, violarea sediului profesional, violare de domiciliu, tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru care anchetatorii au stabilit că "lipseşte tipicitatea obiectivă a infracţiunii", respectiv şantaj, infracţiune pentru care, în urma cercetărilor, s-a stabilit că fapta "nu există în materialitatea sa". 

Livia şi Petrică Bârlău au fost trimişi în judecată în stare de arest, femeia fiind în arest la domiciliu iar bărbatul în arest preventiv. Măsura, dispusă iniţial pe 4 noiembrie, a fost prelungită ultima dată pe 22 decembrie, pentru 20 de zile. Decizia, luată de Tribunalul Bihor, a fost contestată de cei doi soţi la Curtea de Apel Oradea unde, luni, instanţa a respins acţiunea ca fiind nefondată.