Cazul bărbatului de 38 de ani din Spinuş care a lăsat-o însărcinată pe fetiţa de doar 11 ani a concubinei sale şi pe care Parchetul Marghita a vrut să-l lase liber a revoltat întreaga comunitate din zonă. Primarul localităţii, Alexandru Fonai, a solicitat Parchetului Bihor să preia cercetările şi să sancţioneze „derapajele” actualului anchetator. 

„Decizie abominabilă”

În document, edilul comunei Spinuş îşi exprimă revolta pentru modul în care procurorul Alexandru Lup de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita a gestionat ancheta, dezvăluind că violatorul copilei, Petru Rusalim Varga, a fost lăsat liber în condiţiile în care, încă dinainte de a fi reţinut, şi-ar fi recunoscut fapta, pretinzând că a fost băut şi provocat de copilă. „Spre surprinderea mea şi a tuturor cetățenilor din comună, la expirarea celor 24 de ore, concubinul mamei a fost eliberat, fără a se dispune faţă de el propunerea luării măsurii arestului preventiv sau a vreunei alte măsuri", scrie în cerere. 

Primarul a catalogat drept "abominabilă" atât decizia procurorului, căruia îi reproşează faptul că a justificat cu „lipsa unui raport care să releve dacă minora şi-ar fi dat sau nu consimţământul pentru a întreţine relaţii sexuale cu acest concubin al mamei sale cu 30 ani mai în vârstă decât ea".

„Timpul nu mai poate fi dat înapoi, fetiţa a devenit mamă la 12 ani, însă acest lucru nu trebuie să rămână nesancţionat şi, în niciun caz, nu trebuie acceptat că ar fi avut discernământ şi ar fi putut conştientiza ceea ce i se întâmplă sau implicațiile viitoare ale abuzului la care a fost supusă", specifică Fonai, care arată că procurorul a lăsat liber un violator pentru că o eventuală procedură de arestare „ar fi interferat cu programul său de weekend şi cu protestul magistraților în care este angrenat". 

Ca atare, conducerii Parchetului Bihor i se solicită preluarea dosarului de la Parchetul Marghita, dar şi să facă demersuri pentru ca ancheta să fie gestionată de "organe de urmărire penală competente", astfel ca "derapajele de până acum din dosar să nu rămână nesancţionate şi necorectate". 

Ruşinaţi de BIHOREANUL

Povestea cutremurătoare a fetiţei de 11 ani violate de concubinul mamei sale fost dezvăluită vinerea trecută BIHOREANULUI, care a arătat că anchetatorul din caz, procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita, a invocat pentru eliberarea violatorului faptul că nu are dovada că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual şi, ca atare, nu consideră oportun să ceară instanţei măsuri preventive.

La o zi după dezvăluirile făcute de BIHOREANUL, procurorul Lup s-a răzgândit - sau „a fost răzgândit” - şi l-a prezentat pe Petru Rusalim Varga în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru 30 zile, sub acuzația de act sexual cu un minor. Fetiţa abuzată a fost internată în regim de urgenţă de reprezentanţii DGASPC Bihor într-un centru de primire a minorilor abuzaţi.

Vezi mai jos cererea primarului comunei Spinuș:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!