E plin de rânjete pe Facebook cum că diferența dintre comunism și democrație e că în comunism ne întrerupeau „ei” lumina, iar acum o stingem noi, că-i scumpă. Ori că avem un guvern de 50 de bani pentru că nu subvenționează „pe bune” prețul carburanților.

Un bihorean din Cociuba Mare se plângea cu două săptămâni în urmă că „la noi e ca la nimeni” fiindcă primăria a întrerupt iluminatul public între orele 23.00 și 04.00. „Este un pericol foarte mare!”, acuza respectivul, fără să-i pese de motivație: de fapt, întreruperea e temporară, cât se înlocuiesc becurile clasice cu lămpi LED, mai economicoase, dar și pentru că facturile au explodat. Evident, nemulțumitul ignoră că tot el, contribuabilul, achită nota.

Mai nou, o grămadă de comune întrerup și furnizarea apei pe timpul nopții, ce-i drept nu pentru că e scumpă, ci fiindcă nu mai este. Prilej, firește, de noi plângeri împotriva primarilor. Care, să fim bineînțeleși, au destule bube, dar nu că raționalizează o resursă tot mai firavă.

Românul e convins că-i asuprit și batjocorit de autorități, ceea ce e adevărat din multe alte motive, dar nu pentru economiile impuse acum. Niciun primar, oricât ar fi de inconștient, nu vrea să fie înjurat zi de zi și pedepsit la urne. Adevărul e că, pur și simplu, nu mai avem încotro. Trebuie să strângem cureaua, iar asta nu-i dovadă de comunism, ci semn de rațiune.

Sunt comuniști directorii marilor companii de energie din Franța - Engie, EDF și Total Energies - care luna trecută au cerut cetățenilor și firmelor să-și „reducă imediat și urgent consumurile”? Mă îndoiesc. Interesul lor este să aibă consumuri cât mai mari, căci pe măsura lor le sunt și încasările. Atâta doar că marfa numită energie începe să nu se mai găsească.

E comunist ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care spune că „ar trebui închise anumite sectoare ale industriei”, dintre cele energofage? Ori guvernatorul Bavariei, care avertizează că la iarnă nemții ar trebui „să-și înlocuiască caloriferele cu veste de lână”? Ori întregul Guvern de la Berlin, care cere ca „toate gospodăriile să-și aducă o contribuție, într-un fel sau altul, la raționalizarea consumurilor de energie”? Sau guvernele Italiei și Franței, care cer de pe acum populației ca din toamnă să dea mai încet căldura din locuințe cu 1-2 grade?

Sau mai „comuniști” suntem noi, cei care ne plângem de prețul benzinei, dar nu am renunța la mașină nici cât să mergem din fața blocului până la ABC-ul din colț pentru țigări, dar cerem „statului” subvenții? Uitând, repet, că statul o face tot din banii noștri, ai tuturor, chiar și din taxele și impozitele celor care nu au mașini...

Din prea multe motive, de la schimbările climatice până la războiul ruso-ucrainean, epoca resurselor ieftine s-a încheiat, iar singura reacție sănătoasă ar fi să acceptăm realitatea și să drămuim consumurile. Doar proștii nu se adaptează și, se știe, cine nu se adaptează nu supraviețuiește.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!