Primarul Florin Birta anunță că anul 2021 a fost unul al investiţiilor, în care municipalitatea a reuşit să îşi dubleze valoarea acestora cu ajutorul fondurilor europene atrase.

Investiţii finanţate 80% din bani europeni în Oradea

Primarul de Oradea a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi, pe tema raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pentru anul 2021, că municipalitatea orădeană are, în diferite faze de implementare, 84 de proiecte europene în valoare totală de 640 milioane euro.

"Dintre acestea, 44 de proiecte sunt în implementare, în valoare de 224 milioane euro, 4 proiecte în evaluare de 14 milioane euro, 20 de proiecte finalizate în 2021 în valoare de 74 milioane euro şi 15 proiecte în pregătire în valoare de 345 milioane euro", a spus Birta.

Concret, primarul a arătat că, anul trecut, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Europeană a implementat proiecte în valoare de 52 milioane euro.

"Din această sumă, 10 milioane euro a dat Oradea, iar 42 milioane euro au fost fonduri nerambursabile, ceea ce înseamnă 80% din investiţia totală", a spus Birta. Primarul a subliniat că "practic, cu 2 lei investiţi de municipiul Oradea, am reuşit să luăm 8 lei gratuit şi să facem o investiţie de 10 lei".

Cum să faci un miliard

Potrivit edilului, în total, în cele două perioade de finanţare europeană 2012 - 2020, municipalitatea a reuşit să atragă finanţări pentru proiecte în valoare de 700 milioane euro şi intenţionează să atragă încă pe atâta în perioada 2021 – 2027.

"În precedentele două perioade de finanţare, Oradea a avut proiecte de peste 700 milioane euro, iar acum pregăteşte proiecte în valoare de încă 700 milioane euro. Asta va face ca în perioada 2012 – 2026 în Oradea să fie implementate proiecte de peste 1,4 miliarde euro. Este o performanţă care a făcut ca oraşul să se schimbe în bine", a spus primarul Birta.

"Un an dinamic"

În ceea ce priveşte activitatea pe 2021, directorul DMPFI, Marius Moş, a declarat că anul trecut a fost unul marcat de "haos pe piaţa muncii", care a influenţat şi activitatea direcţiei pe care o conduce.

"2021 a fost un an dinamic, în care ne-am confruntat cu creşterea necontrolată a preţurilor, lipsa forţei de muncă şi durata mare de furnizare a materialelor", a spus Moş.

În ciuda acestui fapt, DMPFI a reuşit să finalizeze 20 de proiecte, cu o valoare totală de 74 milioane euro, începute în anii precedenţi.

"În 2021 am reuşit să dotăm cu echipamentele anti-Covid cele două spitale Judeţean şi Municipal, am încheiat etapa a treia de investiţii în Cetatea Oradea, ne-am confruntat cu o alunecare locală de teren la grădina publică Ciuperca şi am dat în funcţiune o linie nouă de tramvai", a enumerat directorul.

Printre altele, anul trecut au fost livrate oraşului 10 tramvaie şi 15 autobuze noi, s-au finalizat lucrările la piaţetele din străzile Aurel Lazăr, Libertăţii şi de pe malul stâng al Crişului Repede, a fost dat în folosinţă Muzeul Francmasoneriei, au fost reabilitate clădirile unor instituţii şcolare cum ar fi Liceul Onisifor Ghibu, şcolile Dacia şi Generală 11, şi a fost inaugurată grădiniţa din Parcul Industrial Eurobusiness.

Atenţie, se (re)deschid şantierele!

Pe lângă lucrările în curs - cum ar fi amenajarea pasajelor subterane din zona Pieţei Cetate sau reabilitarea centrelor de cartier din străzile Magnoliei, Cazaban şi Nufărului -, municipalitatea are în plan pentru anul acesta lansarea unor investiţii de amploare.

Etapa I a coridorului de mobilitate urbană (n.r. care implică amenajarea celor cinci pasaje subterane din centrul civic) va începe în februarie, în aprilie va demara proiectul Termoficare III (n.r. de reabilitare a reţelelor de încălzire) care va da peste cap în anumite zone traficul, în zilele următoare, cel târziu săptămâna viitoare, semnăm contractul de execuţie pentru Nufărul I geotermal (n.r. trecerea cartierului pe un mixt de încălzire cu apă geotermală), unde în aprilie - mai vor începe lucrările", a enumerat primarul Florin Birta, concluzionând că "în zona Nufărul vor fi destule lucrări care să încurce traficul în zonă".

Potrivit edilului, anul acesta urmează să se încheie, printre altele, lucrările de reabilitare a Dealului Ciuperca, afectat din nou de o alunecare de teren, de modernizare a bulevardului Nufărul – Cantemir şi cele de amenajare a pasajului subteran de lângă Piaţa Cetate.

În ceea ce privește proiectele de viitor, municipalitatea pregătește construirea unui noi depou de tramvaie în strada Atelierelor, modernizarea Ștrandului Ioșia, amenajarea grădinii urbane Nufărul, în zona parcului Salca, respectiv construirea Spitalului de Boli Infecțioase din strada Vlădeasa.