Primarul Ilie Bolojan a anunţat, joi seară, că scade în continuare numărul celor internaţi în Spitalul Municipal din Oradea cu coronavirus.

El a precizat că joi mai erau internate în Oradea mai puţin de 60 de persoane confirmate cu Covid-19 şi circa 50 de persoane suspecte că ar fi infectate cu acest virus.

Doar 60 de bolnavi

"Pe zi ce trece, înregistrăm o scădere treptată a numărului de cazuri de persoane infectate cu coronavirus care sunt internate în spitale sau în centre afiliate acestora. Date primite de la Spitalul Municipal arată că azi avem sub 60 de cazuri de persoane confirmate pozitiv internate în spital, dintre care 3 sunt pe secţia de terapie intensivă. Mai sunt cu puţin peste 50 de cazuri de persoane internate suspecte de coronavirus", a transmis, edilul, pe pagina sa de Facebook.

Totuşi, Bolojan subliniază că este importantă respectarea regulilor şi îşi exprimă speranţa că relaxarea măsurilor odată cu intrarea în starea de alertă nu va duce la o creştere a cazurilor de îmbolnăvire în Bihor.

"Sper că relaxarea din aceste zile nu va duce la o creştere a numărului de cazuri. Modul în care ne comportăm cu toţii în această perioadă va determina numărul de infectări în perioada următoare. Focarele care mai pot apărea le vom putea gestiona cred eu, în condiţii decente, cu paturile pe care le avem disponibile în spitale", a transmis acesta. 

Primarul Oradiei a subliniat şi cât de importantă a fost transformarea Hotelului Ceres în secţie exterioară a Spitalului Municipal pentru câteva săptămâni, când în ţară se întorceau mulţi bihoreni din străinătate. 

"În perioada dificilă de acum o lună de zile, una din redutele în lupta cu pandemia a fost hotelul Ceres din Băile Felix, folosit pentru carantinaţi, în cea mai mare parte a stării de urgenţă, iar în ultima perioadă ca zonă suport pentru Spitalul Municipal. Aşa cum informează Prefectura Bihor, hotelul nu mai este folosit, datorită reducerii numărului de cazuri. Le mulţumesc celor care au gestionat activitatea de acolo în condiţii dificile: Prefectura, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală şi Jandarmeria", a încheiat Ilie Bolojan.

Peste 70.000 de măşti vândute

Pe de altă parte, tot pe Facebook, primarul Oradiei a transmis că doar în câteva zile s-au vândut 70.000 de măşti din cele puse la dispoziţia orădenilor de municipalitate, la preţ de producător, adică la 1,5 lei bucata. 

"Peste 70.000 de măşti de protecţie s-au vândut în aceste zile prin chioşcurile OTL şi punctele de vânzare din pieţe ale ADP şi la Primăria Oradea. În weekend, OTL a vândut aproape 9000 de măşti, luni aproape 23.000, marţi 17.500 iar miercuri peste 14.000. ADP a vândut în pieţe şi la Primăria Oradea peste 10.000 de bucăţi", a transmis Bolojan.

El a subliniat, astfel, că "decizia de a vinde aceste măşti prin chioşcurile OTL, la preţul de 1,50 lei bucata, s-a dovedit corectă", adăugând că "farmaciile s-au văzut nevoite să reducă mult preţurile faţă de cum erau înainte, în prezent preţul acestor măşti ajungând la 2 - 2,50 lei".

Potrivit acestuia, municipalitatea a extins contractul cu furnizorul, "astfel încât şi în zilele următoare să fie stocuri suficiente pentru ca orădenii să-şi poată procura măşti la un preţ rezonabil, până când viaţa va reintra treptat în normal".