Mai mulți bihoreni s-au bucurat joi noaptea de priveliști rare, văzând aurora boreală pe cerul Bihorului, din zone cu puțină poluare luminoasă. Fenomenul a apărut din nou ca urmare a unei furtuni geomagnetice și a fost vizibil în mai multe zone din Europa și SUA.

Imagini cu văzduhul pictat în nuanțe roz, roșiatice și violet au fost surprinse și publicate pe rețelele de socializare de mai mulți bihoreni, multe dintre ele fiind „centralizate” pe pagina de Facebook Meteo Tulca-Bihor, administrată de un pasionat de meteorologie, Roberto Popa.

Aurora a fost vizibilă din mai multe zone ale județului Bihor, iar imaginile postate pe rețele de socializare ori trimise BIHOREANULUI au fost realizate din localități ca Beiuș, Tulca, Paleu, Biharia, Tășad, Ștei etc. 

sursa foto: Facebook / Meteo Tulca-Bihor

Potrivit Spotmedia.ro, o furtună geomagnetică - un fenomen produs de o importantă masă de particule solare care s-au lovit joi de Pământ - a făcut ca aurora boreală să fie vizibilă la latitudini mult mai scăzute decât normal, inclusiv în România.

Puternica furtună geomagnetică, de clasa G4, a fost anunțată de Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).

sursa foto: cititor eBihoreanul 

Din motive similare, fenomenul a mai fost vizibil din Bihor și în lunile mai și august ale acestui an, precum și în toamna anului trecut. 

Aurora boreală, denumită și aurora polară, este un fenomen natural care se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Din punct de vedere ştiinţific, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud. 

În cazul în care coliziunea cu moleculele de oxigen se produce la altitudini între 100 și 300 de kilometri, aurora boreală este văzută în nuanțe verzi de pe Pământ. Dacă această „întâlnire” se produce mai sus în atmosferă, la altitudini între 300 și 400 km, se produc aurorele de culoare roșie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!