Primarii PSD din Bihor au decis să boicoteze campania județeană „Luna curățeniei”, în care orașele și comunele sunt îndemnate să intre într-un campionat al reciclării.

În comuna Ineu, condusă de edilul social-democrat Dumitru Togor, consilierii locali din opoziție propun ca Primăria să organizeze măcar o campanie locală, arătând că satele sunt înconjurate de gunoaie.

„Curățăm comuna”

Potrivit unui comunicat transmis vineri de grupul PNL din Consiliul Local Ineu, format din consilierii Ioana Mateiu, Debreczenyi Sigismund, Ioan Mălan, Călin Morna și Călin Perțe, problema deșeurilor ar trebui să depășească granițele politice.

„În Ineu, problema gunoaielor este una foarte mare, comuna fiind împânzită și năpădită de ele peste tot. La baza acestei probleme se află în primul rând managementul deficitar al autorităților locale. De aceea nu ne permitem boicoturi sau campanii de imagine în care strângem gunoaie doar cât să ne facem poze”, au transmis aleșii comunali.

Drept urmare, ei vor depune la Primăria Ineu un proiect de organizare a unei campanii locale de curățenie. I-au găsit și un nume, „Curățăm comuna Ineu” și sugerează că ar putea deveni o tradiție a localnicilor.

Aleșii liberali propun ca în această campanie de curățenie generală să fie incluși beneficiarii de ajutor social, despre care spun că adesea bifează doar pe hârtie orele de muncă în folosul comunității, dar și reprezentanții instituțiilor publice și firmelor de pe raza comunei. Firește, și cetățenii ar trebui să fie chemați să adune gunoaiele din spațiile publice.

Să fie și premii

De asemenea, campania ar trebui să includă activități de educație ecologică, campanii de plantări, montarea de coșuri de gunoi pe toate străzile din comună, curățări de rigole și șanțuri pluviale, decolmatări de râuri, dar și o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase, pe care sătenii altfel nici nu au unde să le arunce. Tot în această campanie ar trebui făcute tratamente de dezinsecție, îndeosebi în parcuri, mai arată consilierii PNL din Ineu.

Ei sugerează ca Primăria să îi și premieze pe cei mai harnici voluntari care se vor implica în acțiuni.

„Direct sau indirect, deșeurile depozitate în alte locuri decât cele special amenajate ne afectează sănătatea și bunăstarea în numeroase moduri, scopul demersului nostru fiind acela de a stopa acest fenomen și de a da o altă înfățișare și un alt aer localității în care trăim”, a concluzionat grupul PNL.

O lună de curățenie

Campania județeană „Luna curățeniei” debutează pe 1 mai, însă primăriile au termen să se înscrie până pe 10 mai. La această ediție, vor fi premiate comunele și orașele care strâng cele mai multe deșeuri reciclabile, pe cap de locuitor, și unde rata de colectare separată este în creștere.

Simultan cu campionatul între primării, autoritățile județene organizează și EcoProvocarea, un concurs dedicat elevilor din tot județul. „Luna curățeniei” este organizată de CJ Bihor și Ecolect, asociația care răspunde de salubritatea din județ și în care sunt membre toate primăriile bihorene.

PSD Bihor a anunțat deja, public, că niciun primar social-democrat din județ nu se va înscrie în concurs, pe motiv că această campanie este una politizată, anume creată pentru a oferi bani edililor PNL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!