Audiere maraton, vineri, la Tribunalul Bihor, când instanţa a analizat ordonanţa de renunţare la urmărire penală dispusă de DNA Oradea în cazul celor 305 persoane identificate că au dat mită fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, medicul orădean Vasile Sălăjan. 

300 de persoane, la aceeaşi oră

Procesul a fost programat de la ora 13, iar toate cele 305 persoane faţă de care DNA a dispus soluţia de renunţare la urmărire penală au fost citate pentru aceeaşi oră, în ciuda pandemiei, şi ţinute îngrămădite în faţa instanţei, de unde puteau să intre în Palatul de Justiţie doar în grupuri de câte 10.

Potrivit bihorjust.ro, care a publicat și imagini de la eveniment, numele persoanelor au fost anunţate prin portavoce, iar în zonă au fost trimise echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, cu rolul de a menţine ordinea, însă n-a fost nevoie, deoarece oamenii au aşteptat liniştiţi să le vină rândul, chiar dacă erau nemulţumiţi de lipsa de organizare. "Totuşi, puteau să ne cheme pe rând, nu pe toţi la ora 13. Să ne bage într-o sală mare ori să ne citeze în zile diferite", a declarat una dintre persoane.

Completul de judecată a finalizat întreaga procedură, vineri, anunţând seara pe portalul instanţei că amână pronunţarea verdictului pentru data de 16 martie, întrucât are nevoie de timp pentru a delibera.

491 de șpăgi în 25 de zile

DNA Oradea a înaintat pe 2 februarie Tribunalului Bihor ordonanţa de renunţare la urmărirea penală dispusă pe numele celor 305 persoane, pacienţii fostului şef al Serviciului de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, Vasile Sălăjan, trimis la rândul lui în judecată, în decembrie anul trecut, pentru luare de mită, după ce ar fi luat bani sau alte folosase, pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă. 

Potrivit comunicatului transmis presei la vremea respectivă, procurorii susţineau că medicul a reuşit performanţa ca, în decurs de doar 25 de zile, să ia şpăgi de la 491 de persoane. Suma nu e deloc neglijabilă, procurorii susţinând că Sălăjan ar fi încasat în cele 25 de zile "90.370 lei, 17.760 de euro şi alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu". 

Pentru recuperarea prejudiciului, Sălăjan s-a ales cu sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile.