Afectaţi la intimitate
În cererea depusă la instanţă, Muntean a invocat prevederile articolului 352 alineatele 3,4,5 din Codul de procedură penală, potrivit cărora procesul se poate desfăşura cu uşile închise, dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau al justiţiei. Totodată, ea a cerut ca procesul să se desfăşoare în absenţa ei. "Subsemnata solicit să dispuneţi judecarea cauzei, pe tot parcursul, în şedinţă nepublică având în vedere că aspecte importante ale cauzei îi vizează pe cei trei copii minori ai mei cât şi în raport de calitatea mea de magistrat în cadrul Tribunalului Bihor", se precizează în cerere.
Solicitarea a fost susţinută în sala de şedinţe şi de procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, care a invocat și faptul că, în timpul urmăririi penale, soţii Sava ar fi dus o campanie de denigrare atât a părţii vătămate cât şi a lui ca anchetator.
De cealaltă parte, avocatul Alexandru Lele, apărătorul Danielei Sava, a cerut respingerea cererii, motivând că „în dosar se discută multe probleme de principiu, ce trebuie să ajungă la urechile publicului". „Acest dosar la asta se referă la dreptul la liberă exprimare. Nu are niciun substrat penal dosarul, partea vătămată a ajuns în această situaţie din cauza zelului procurorului. Aici nu se pun în discuţie probleme de morală şi nici interesele copiilor nu sunt afectate", a spus Lele.
Degeaba, însă. Cererea Crinei Muntean a fost aprobată de judecătoarea Gabriela Ţarcă, astfel că jurnaliştii au fost invitaţi să iasă din sală, iar de la următorul termen procesul se va desfăşoare în şedinţă nepublică.
Şantajaţi cu internetul
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, avocaţii Daniela şi Ioan Sava au fost trimişi în judecată în primăvară, pentru şantaj, într-un controversat dosar întocmit de DNA Oradea, în care cei doi au fost anchetaţi pentru că ar fi încercat să o discrediteze pe judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor prin intermediul unui mesaj lăsat pe forumul unei publicaţii online.
Potrivit DNA, prin mesajele respective, Ioan Sava şi soţia sa, Daniela, ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea Muntean, delegată să autorizeze interceptările telefonice în dosarele penale. Scopul? „Un folos pentru persoanele implicate în acte de corupţie ori care au comis alte infracţiuni grave, marea majoritate fiind prieteni de-ai inculpaților", consideră procurorii.
Anchetatorii susţin că cei doi avocaţi ar fi dezvoltat o adversitate la adresa instituţiilor anticorupţie şi a colaboratorilor acestora după ce, la începutul anului 2012, procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar în care sunt acuzaţi că i-ar fi cerut unui client 7.000 de euro ca să-i „cumpere" o sentinţă favorabilă de la Curtea de Apel Oradea.
„Ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă..."
În condiţiile în care judecătoarea Crina Muntean, ca preşedintă a secţiei penale din Tribunalul Bihor, a autorizat solicitările de interceptare făcute de procurorii DNA Oradea, Sava a perceput-o ca pe un colaborator al anchetatorilor săi, motiv pentru care, zic procurorii, ar fi sprijinit apariţia unor articole denigratoare la adresa ei pe site-ul publicaţiei coordonate de jurnalistul Nicolae Pop, care îi este client, căci la rândul lui are probleme cu justiţia.
Articolele au creat posibilitatea postării unor comentarii negative şi denigratoare la adresa judecătoarei. Unul dintre ele, postat pe 8 noiembrie anul trecut, a constituit punctul de plecare pentru ancheta DNA. „Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume „colegă".
Citiţi detalii, în articolele:
Avocaţii Daniela şi Ioan Sava, trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea pentru şantaj
Şantaj sau răzbunare? Acuzată că ameninţă o judecătoare, soţia avocatului Sava se dă geloasă!