Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ) a admis, miercuri, 10 decembrie, recursul declarat de Consiliul Judeţean împotriva unei sentinţe prin care anul trecut Curtea de Apel menţinea o decizie din 2012 pentru restituirea către Ordinul călugărilor roman-catolici mizericordieni a clădirii fostei Policlinici Mari din strada Republicii, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, Consiliul Judeţean Bihor.

În procesul derulat la Curtea de Apel Oradea, CJ Bihor solicitase instanţei anularea deciziei nr. 2634/07.03.2012 a Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase, privind restituirea în natură a imobilului din strada Republicii nr. 35, aflat în proprietatea publică a Judeţului Bihor.

Aşa cum a mai scris BIHOREANUL, argumentele invocate de CJ Bihor la vremea respectivă, dar şi anterior, în perioada 2008-2012, când instituţia era condusă de Radu Ţîrle, au fost că imobilul a fost edificat de Statul Maghiar, în 1899-1900, la Palat al Finanţelor, pe un teren care fusese expropriat de la Mizericordieni, întrucât aceştia nu-şi plătiseră impozitele, iar în baza Tratatului de Pace de la Trianon, după primul război mondial, clădirea a revenit automat Statului Român, ca toate bunurile din Transilvania ale Statului Maghiar.

Cum însăşi legislaţia privind retrocedările arată că "sunt considerate abuzive doar acele preluări de proprietăţi care s-au produs între 6 martie 1945 şi 22 decembrie 1989", concluzia era că, de vreme ce clădirea n-a fost naţionalizată în 1945, nu putea fi nici retrocedată. Cu toate acestea, Curtea de Apel Oradea, prin Sentinţa nr. 70 din 16 aprilie 2013 a respins cererea Consiliului Judeţean, menţinând decizia de retrocedare.

Anul trecut, în luna iunie, CJ Bihor a declarat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Oradea, solicitând casarea acesteia şi rejudecarea cauzei. „Reprezentat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către o puternică echipă de avocaţi, av. Mircea Ursuţa şi av. Dana Tofan, specialişti în litigii de contencios administrativ, precum şi av. Ioan Sabău Pop, specialist in litigii de Carte Funciară, Consiliul Judeţean a reuşit să convingă judecătorii Instanţei Supreme să admită recursul şi să dispună rejudecarea cauzei", se arată în comunicatul dat publicităţii de Consiliul Judeţean.

Acest lucru înseamnă, practic, că procesul deschis de CJ Bihor pentru anularea deciziei de retrocedare va fi rejudecat, iar judeţul are şanse să-şi păstreze în patrimoniu valoroasa clădire, estimată în perioada 2007-2008 la circa 2 milioane euro.

„Consiliul Judeţean Bihor a înregistrat o importantă victorie în încercarea de a stopa retrocedarea în natură a imobilului cunoscut de toţi bihorenii drept Policlinica Mare. Dacă în trecut asemenea probleme au fost tratate superficial, după cum se vede, instituţia noastră a uzat acum - şi va uza în continuare - de toate căile legale pentru a opri orice acţiuni care pot prejudicia patrimoniul public", a declarat preşedintele CJ, Cornel Popa.

Citiţi pe această temă şi articolul „Policlinica mare: dată, nu retrocedată!"