Nicolae Bonchiş, fostul procuror DIICOT care l-a trimis în judecată pe topograful Marin Sterian în cel mai mare dosar funciar al Oradiei, a apărut, miercuri seara, în emisiunea "Ediţia de seară" de la TVS, realizată de Octavian Haragoş, în care a vorbit pe marginea dosarului, apreciind că acesta va fi dus la bun sfârşit de instanţe, iar prejudiciul va fi recuperat.

"Eu am propus instanţei, prin rechizitoriu, citarea ca parte civilă a Primăriei, propunând şi anularea tututor contractelor în care vânzătorul nu era, de fapt, proprietar", a spus Bonchiş. Acest lucru, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, nu s-a produs însă, şi nici fosta administraţie condusă de Petru Filip - beneficiar al unui teren furat prin intermediul lui Sterian - nu a făcut diligenţe în acest sens.

Bonchiş a spus că, după soluţionarea laturii penale a dosarului, va veni rândul laturii civile, care poate duce la repararea prejudiciului adus atât oraşului, cât şi orădenilor care aveau dreptul să li se retrocedeze terenurile însuşite de VIP-uri, dar nu au mai primit nimic. "Potrivit Codului Civil, o vânzare este fictivă dacă e făcută la sub jumătatea preţului real. Aici, majoritatea terenurilor au fost tranzacţionate mult sub jumătatea preţului real", a exlicat procurorul pensionar.

haragos.jpgÎntrebat de Octavian Haragoş (foto) dacă e normal ca despăgubirea celor care nu au mai putut primi terenuri să se facă "tot pe bani publici", după ce oraşul a fost păgubit o dată, sustrăgându-i-se zestrea imobiliară, anchetatorul a replicat, ironic, că "statul postrevoluţionar e obişnuit să plătească pentru îmbuibarea altora".

Fost procuror comunist, Bonchiş a spus că înainte de 1989, pe lângă că "dacă ţineai un dosar 3 ani te dădeau afară", procurorii erau obligaţi să se preocupe şi de recuperarea prejudiciilor, îndeosebi ale celor făcute "avutului obştesc".

"Aici este vorba de un furt de pământ!", a exclamat procurorul, care s-a arătat "mirat" că doar unii s-au întâlnit cu asemenea chilipiruri funciare cum au fost pământurile tranzacţionate în favoarea şefilor din Primărie, Universitate sau Justiţie. "Lui tata, care a fost veteran şi a luptat 4 ani în război, şi la Est, şi la Vest, nu i-au dat nici cei 500 de metri pătraţi cuveniţi", a comentat fostul magistrat.

Bonchiş s-a arătat şi el mirat de faptul că procesul lui Marin Sterian trenează de ani de zile, aşa cum au trenat, de altfel, şi cercetările Parchetelor, până când dosarul să ajungă în mâinile sale. Fostul procuror a spus că el a soluţinat dosarul în două luni de zile, când acesta a fost declinat, datorită prejudiciului mare, către DIICOT, Parchetul Curţii de Apel fiind fericit să scape de el.

"Pun şi eu, ca cetăţean, întrebarea: după 5 ani, de ce nu poţi să soluţionezi doarul, că doar nu sunt atâţia martori, iar actele vorbesc de la sine?", a spus Bonchiş, punând tergiversările pe seama unei "lipse de solicitudine, de dorinţă de a face", dar şi pe "reticenţă, poate şi o teamă" a tinerilor magistraţi chemaţi să se pronunţe.

Întrebat dacă nu există riscul de prescipţie a faptelor incriminate în dosar, Nicolae Bonchiş a spus că riscul este doar unul "teoretic", nu unul real, fiindcă el crede că "există voinţă să se rezolve acest dosar".

După cum a dezvăluit BIHOREANUL în ultimele săptămâni, doarul Marin Sterian ascunde cea mai mare fraudă imobiliară produsă Oradiei, prin furtul a 30 de hectare de teren din Dealul Viilor şi vecinătatea şoselei de centură, prin falsificarea documentelor de proprietate, apoi vânzarea şi revânzarea lor fictivă, prin intermediari, până când au ajuns în posesia a zeci de VIP-uri locale, între care se remarcă familiile Filip şi Maghiar, Tomulescu, Luncan şi mulţi alţii.

Reciteşte seria de trei articole privind "Jaful secolului aici": Prin el au furat Oradea!, Filip şi Maghiar în mafia terenurilor, Bolojan către baronii care au furat oraşul: Pământul înapoi!