Fără dubiu, un câine este un prieten loial şi devotat, însă poate fi şi o bătaie de cap pentru un stăpân care nu este pregătit să-l crească. Pentru că de la neînţelegerile între stăpân şi câine până la abandonul animalului este un pas destul de mic, dresorul Florin Neagu încearcă să-i ajute pe bihoreni să-şi stăpânească patrupedele. 

De două săptămâni, într-un ţarc din parcul Salca, Florin ţine lecţii gratuite de dresaj pentru oricine adoptă un câine din adăpostul public Grivei. O şcoală la care cel mai mult au de învăţat stăpânii, nu căţeii...

Rasa potrivită

Florin Neagu (58 de ani) iubeşte câinii de când se ştie şi mereu a ştiut să se înţeleagă cu ei. "Vorbesc cu ei, iar ei mă înţeleg", spune orădeanul zâmbind, dar fără să glumească. 

Avea 10 ani când el şi fraţii lui au avut primul câine, un ciobănesc carpatin, rasă renumită pentru abilităţile de pază. Florin a fost singurul care a putut să-l stăpânească: "Câinele doar pe mine mă lăsa să mă apropii de el şi doar pe mine m-a ascultat". Nu avea niciun fel de cunoştinţe atunci despre dresajul canin, ci doar un instinct bun. 

Astăzi, Florin are patru câini, trei ciobăneşti de lup şi un ciobănesc belgian, rase pe care le consideră cele mai potrivite pentru personalitatea lui. "Mulţi oameni nu înţeleg că fiecare rasă de câine are particularităţile ei, iar înainte să îţi iei un câine, ar trebui să te asiguri că te potriveşti cu el. Unele rase sunt mai energice, iar dacă tu eşti o persoană sedentară, nu ar trebui să-ţi iei un asemenea câine", explică Florin. 

Florin Neagu

Câinele rău din plictiseală

Din pasiune pentru câini, în urmă cu 30 de ani, Florin a mers la Sibiu - un centru renumit de dresaj canin - special pentru a face cursul de instructor canin, iar apoi a pregătit inclusiv câini sportivi în cadrul asociaţiei chinologice orădene. "O căţea dresată de mine a ajuns campioană naţională", se mândreşte el. 

Reuşita este cu atât mai mare cu cât dresarea câinilor nu i-a fost niciodată meserie, ci o pasiune pe care a practicat-o în timpul liber rămas după orele de muncă în atelierul de tâmplărie sau la o firmă de pază, locuri de muncă pe care le-a avut în ultimele trei decenii. 

Pentru că a vrut să înţeleagă câinii şi mai bine, Florin a făcut şi un curs de psihologie canină, în Ungaria. "Un câine trebuie mereu să lucreze, el «funcţionează» dacă primeşte ceva de făcut. Un câine care distruge sau nu ascultă este de fapt un câine plictisit, de care stăpânul nu se ocupă", explică Florin.

Soluţie anti-abandon 

Recent, Florin a decis să-şi folosească priceperea în avantajul câinilor abandonaţi. A înfiinţat Asociaţia Iubitorilor de Câini, iar de anul trecut ţine lecţii de dresaj pentru câinii adoptaţi din Adăpostul Grivei. 

"Am observat că se întâmplă destul de frecvent ca un câine adoptat să ajungă iar în adăpost, pentru că stăpânul nu ştie să-l stăpânească şi zice că nu-i un câine bun. De aceea am decis să ofer lecţii gratuite de dresaj oricui ia un câine din adăpost, ca să-i ajut pe oameni să creeze o relaţie cu animalele lor", spune orădeanul. 

Florin Neagu

S-a "infiltrat" în grupul voluntarilor care caută stăpâni pentru animalele de la Grivei şi aşa a ajuns să-i cunoască şi pe noii stăpâni de câini. Cu cei care îi acceptă sfatul de a urma cursuri de dresaj se întâlneşte de anul trecut în fiecare sâmbătă şi duminică, în şanţul Cetăţii, unde îi învaţă cum să-şi stăpânească animăluţele. 

"Fac şedinţe de grup pentru că este important pentru un câine şi să înveţe să socializeze cu alţi câini, nu să se ia la bătaie cu orice animal care trece pe lângă el", zice Florin. Pe lângă lecţiile gratuite, dresorul ţine şi cursuri contra cost pentru cei care îşi cumpără câini. Preţul unui curs de dresaj, care ţine şase luni, este de 250 euro.

Vârsta nu contează

Instructorul este convins că orice câine, indiferent de rasă, vârstă sau traumele prin care a trecut, poate fi dresat, dacă stăpânul are suficientă voinţă şi răbdare. "Din experienţa mea, problemele de dresaj nu au legătură cu câinele, ci cu omul. Cel mai frecvent, stăpânul nu îşi înţelege câinele şi aşa apar conflictele", explică el. Mai în glumă, mai în serios, dresorul spune că, la lecţiile lui, aproape întotdeauna câinii învaţă mai repede decât stăpânii...

Pe de altă parte, stăpânii trebuie să înţeleagă că educarea unui câine nu se termină odată cu cursul de dresaj. Pentru a-şi menţine câinii ascultători, trebuie să petreacă zilnic timp cu ei. "Cel puţin 30 de minute în fiecare zi trebuie să te joci cu câinele, să îi ţii mintea ocupată şi să îl oboseşti", zice instructorul.

Oradea, plină de câini needucaţi

Florin i-a convins şi pe reprezentanţii Primăriei Oradea că dresajul câinilor este esenţial în combaterea abandonului. De două săptămâni, a primit un "sediu" pentru şcoala de dresaj, adică un ţarc anume amenajat în parcul Salca. În fiecare sâmbătă şi duminică dimineaţa, aici se întâlneşte cu bihorenii care au adoptat câini şi pentru care dresorul vrea acum să mai obţină un avantaj: dreptul de a urca cu animalele în tramvaie şi autobuze. 

Florin Neagu

"Am propus Primăriei să permită oamenilor să urce cu câinele într-un loc anume stabilit din vehicul, de exemplu la uşa din spate, dacă dovedeşte că vine la cursuri de dresaj. Este frustrant că astăzi în Oradea nu poţi merge cu câinele cu tramvaiul, dar adevărul este că în oraş e plin de câini needucaţi", zice Florin. Şi cu stăpâni pe măsură...

Ca să-i apropie pe orădeni de dresajul canin, Florin şi-a propus să organizeze, pe 1 mai, tot într-un parc din Oradea, un spectacol de acrobaţii cu câinii adoptaţi şi noii lor stăpâni. Un show care va demonstra că orice animăluţ poate fi vedetă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!