Din cele 175 de școli și licee care funcționează în Bihor, până acum 66 au depus proiecte în valoare totală de 9,35 milioane euro pentru dotări, evenimente și activități finanțate cu fonduri din PNRR în scopul reducerii abandonului școlar.

„În județul Bihor au fost identificate peste 100 de unități de învățământ eligibile (n.r. – ai căror elevi au risc înalt de abandon școlar), iar pentru prima rundă de depunere a solicitărilor de finanțare au fost identificate 73 de unități, din care în timpul scurt avut la dispoziție (n.r. – două săptămâni, până pe 14 martie) au depus proiecte 66 de unități”, a spus șeful Inspectoratului Școlar al Județului Bihor, Horea Abrudan (foto), într-o conferință de presă susținută marți.

Potrivit acestuia, trei școli cu predare în limba română - din Cociuba Mare, Hotar și Săcădat - și altele trei cu predare în limba maghiară - din Buduslău, Roșiori și Viișoara - nu au depus proiecte pentru că „nu au reușit să le scrie”.

Abrudan a explicat că, în funcție de numărul de elevi, școlile vor putea primi fonduri nerambursabile de 70.000, de 140.000 sau de 153.000 euro, iar „paleta de activități” care vor putea fi finanțate din PNRR pentru reducerea abandonului școlar este „foarte mare”: de la cheltuieli de natură salarială pentru cadrele didactice implicate, formarea unor cadre didactie, dotarea unităților de învățământ cu echipamente și software până la evenimente, deplasări, dotarea cu mobilier și amenajarea de spații școlare.

Activitățile, a menționat șeful IȘJ Bihor, trebuie să urmărească dezvoltarea unui climat incluziv în unitățile de învățământ, prevenirea și combaterea consumului de droguri și a hărțuielii copiilor, acordarea de hrană și acțiuni de tipul „școală după școală”.

„Aceste activități vor începe în următorul an școlar și se vor desfășura timp de trei ani”, a mai spus Horea Abrudan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!