Procesul de votare a proiectelor din bugetarea participativă s-a încheiat, iar Primăria Oradea a concluzionat că bugetul de 1,4 milioane lei ajunge pentru finanțarea primelor 17 proiecte în ordinea voturilor primite.

„În urma voturilor exprimate online și a voturilor din cadrul întâlnirilor cu cetățenii, au fost selectate 17 proiecte spre finanțare, suma totală alocată fiind de 1.463.000 de lei”, a anunțat, miercuri, Primăria Oradea.

După votul online, derulat în luna septembrie și unde s-au strâns 1.595 de voturi, în ultima săptămână s-au ținut întâlniri fizice, la care s-au validat 107 buletine de vot.

Dezinteresul orădenilor față de acest program se vede în numărul de voturi pe care îl au proiectele câștigătoare. Cel mai popular proiect a strâns doar 354 de susținători, în timp ce ideea care închide lista câștigătorilor are mai puține voturi decât numărul de elevi dintr-o clasă: 15.

Prin campania de bugetare participativă derulată în 2023, la cererea orădenilor, Primăria va trebui să înlocuiască bustul din beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou - inițiativa aflată pe primul loc în lista proiectelor câștigătoare, să monteze un semafor cu temporizare pe Calea Aradului, la trecerea de pietoni unde, în luna iunie, Horia Chiva, un băiețel de 12 ani din Oradea, a fost lovit mortal de o mașină (223 de voturi) și să amenajeze o cădere de apă, cu rol decorativ, pe podul Sfântul Ladislau (157 de voturi) (foto jos).

Lista câștigătoare continuă cu proiectul care vizează marcarea colorată a intersecțiilor pistelor pentru bicicliști cu străzi și trotuare (154 de voturi), montarea de fântâni arteziene cu apă potabilă în parcuri și spații pietonale (82 de voturi), amenajarea unor treceri de pietoni la Liceul Lorantffy Zsuzsanna și grădinița Bisericii Evanghelice (82 de voturi) și realizarea de picturi murale pe picioarele podului rutier de la intrarea în Oradea dinspre Sânmartin (80 de voturi).

Primăria va mai finanța și amenajarea unei rețele cu sisteme de tip „păianjen” pentru cățărare în parcurile din oraș (75 de voturi), crearea unui spațiu muzical în Parcul Libertății, unde copiii să poată cânta la diferite instrumente (68), amenajarea unui sens unic pe un tronson al Căii Adevărului și montarea unui limitator de viteză (67), achiziția a două aparate care, montate în zone publice ale Oradiei, să furnizeze informații locale despre evenimentele culturale (57), amenajarea unui loc de joacă cu echipamente care să suscite interesul copiilor pentru știință (40) și plantarea de păduri urbane în municipiu (32).

Cu și mai puține voturi, au câștigat finanțare și inițiativele care prevăd amenajarea de treceri de pietoni denivelate și iluminate în Oradea (30), plantarea de coridoare umbrite pentru pietoni prin oraș (22), crearea unei piste de tip „pump track” în parcul Ghioceilor (22) și extinderea echipamentelor de fitness în parcuri (15 voturi).

„Cele 17 proiecte vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea, urmând a fi stabilite departamentele din cadrul Primăriei care le vor implementa. Fiecare proiect a putut obține o finanțare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Primăria Oradea le mulțumește, pe această cale, cetățenilor pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunității, pentru inițierea proiectelor, precum și pentru voturile exprimate atât online, cât și în cadrul întâlnirilor cetățenești”, au transmis reprezentanții municipalității.

Lista proiectelor câștigătoare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!