Ei bine, se poate! Va fi montat un semafor la trecerea pentru pietoni din Calea Aradului, de lângă sediul Poliției Municipiului Oradea, unde un copil de 12 ani care traversa regulamentar a fost rănit grav, iar apoi a murit...
Decizia a fost luată zilele trecute de Comisia de circulație din cadrul Primăriei, ca urmare a insistențelor familiei băiatului, care a cerut amplasarea semaforului în această zonă foarte aglomerată, inclusiv prin memorii și proteste publice.
După o lună de proteste
Măsura vine la o lună de când familia lui Horia Chiva a început să protesteze la locul accidentului, alături de alte persoane, cerând amplasarea dispozitivului de semnalizare.
Inițial, cei doi părinți au trimis o adresă Primăriei Oradea, însă primul răspuns a fost negativ. Direcția Tehnică a precizat că în zonă fusese deja montat un „covor de frânare” și că se are în vedere iluminarea trecerii pentru pietoni cu un sistem LED, pentru a o face mai vizibilă, iar în plus a cerut Poliției Rutiere mai multe controale.
Părinții nu s-au mulțumit și au protestat în continuare, alături de alți locuitori din zonă, considerând respectivul „covor” vopsit cu roșu pe carosabil drept inutil.
„Şoferii nu ţin cont de această trecere, nu încetinesc! Au mai fost accidente aici. Ştiu asta pentru că locuim aici în zonă şi frecventăm această trecere”, a declarat Luiza Chiva, mama băiatului, la primul protest organizat la locul accidentului. „Dacă s-a întâmplat cu copilul meu, să nu se întâmple cu copilul altcuiva! Sau cu un adult. Ce au făcut ei în schimb? Au pus un material antiderapant aici pe trecere. Total ineficient. Când vii cu 87 km/h, aşa cum a venit cel care mi-a lovit băiatul, nu are niciun efect covorul acesta!”, a spus și Adrian Chiva, tatăl lui Horia.
Telefonul de la Rutieră
Situația s-a schimbat zilele trecute. În cele din urmă, autoritățile au luat în serios demersul familiei, astfel că locul urmează să fie dotat cu un semafor. „Vineri (15 septembrie - n.r.) ar fi fost a patra vineri în care ar fi trebuit să facem protest. Nu l-am mai făcut deoarece joi am fost sunată de Poliția Rutieră și mi s-a spus că s-a hotărât montarea semaforului și că va dura vreo trei săptămâni”, a declarat BIHOREANULUI Luiza Chiva.
Femeia crede că, cel mai probabil, copilul ar fi fost în viață dacă acesta ar fi existat. „A murit sub ochii mei! Era singurul meu copil, e o pierdere de nedescris. Am fost acolo (n.r. la locul accidentului) ca să trag un semnal de alarmă. Eu cred că, dacă acolo ar fi fost un semafor, oricât de băut ar fi fost șoferul, ar fi oprit la culoarea roșie”, spune Luiza.
De altfel, pentru susținerea demersului, părinții au inițiat și o petiție online, care a adunat peste 1.400 de semnături. Doar că nu a mai apucat să o depună la Primărie...
Poliția și Primăria confirmă
Decizia amplasării unui dispozitiv de semnalizare cu buton a fost luată de Comisia tehnică pe probleme de circulație din cadrul Primăriei.
Un răspuns transmis de Poliția Bihor la solicitarea BIHOREANULUI confirmă, voalat, informația. „Referitor la montarea unui semafor electric cu buton pentru pietoni, acest aspect este în analiza Serviciului Rutier Bihor împreună cu administratorul drumului (n.r. - Primăria), urmând ca administrația publică locală să întocmească documentația tehnică în vederea avizării de către Poliția Rutieră”, se arată în document.
Tot la solicitarea BIHOREANULUI, viceprimarul Marcel Dragoș (foto) a declarat că semaforul urmează să fie montat în scurt timp. „Comisia tehnică pe probleme de circulaţie a aprobat inițiativa, iar acum urmează să decidem dacă semaforul va fi montat din banii de bugetare participativă - pentru că a fost înscris înainte un proiect în acest sens - sau nu”.
„Zebră” periculoasă
Că trecerea pentru pietoni de lângă Poliția Municipiului Oradea este una periculoasă au semnalat-o nu doar localnicii din zonă, dar o demonstrează și statistica accidentelor produse acolo în ultimii ani, transmisă, la solicitarea ziarului, de Poliția Bihor.
Potrivit cifrelor furnizate, din 2017 până în 2023 aici au avut loc 5 accidente, cele mai grave fiind înregistrate în 2021, când o persoană s-a ales cu leziuni multiple, precum și cel din iunie anul acesta, în urma căruia și-a pierdut viața Horia Chiva.
„Cauzele accidentelor rutiere produse în locația menționată sunt neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversare, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conducerea cu viteză peste limita legală”, arată Poliția.
N-A AVUT NICIO ȘANSĂ. A fost nevoie de decesul unui copil de 12 ani, de memorii și proteste publice pentru ca autoritățile să ia decizia corectă, de reglementare a unui sector de drum drept, pe Calea Aradului, unde mulți șoferi sunt tentați să „calce pedala”. „În urmă cu câţiva ani, a mai fost un accident mortal, în care a fost implicat un biciclist. Eu am fost lovită tot aici, acum 20 de ani, şi am avut un traumatism la cap, pentru care am fost operată. Eu am avut noroc că şoferul nu a avut viteză. Dar băiatul acesta, ce şansă a avut în faţa maşinii?”, a spus, la primul protest, orădeanca Maria Opriş
Șoferul, trimis în judecată
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în după-amiaza zilei de 22 iunie, băiatul de 12 ani traversa strada, pe lângă o trotinetă, fiind lovit de un şofer care circula pe banda a doua dinspre centru spre Ioşia și care apoi a fugit de la locul accidentului, fiind prins ulterior de polițiști. Copilul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale, dar a murit după aproape o lună de spitalizare, pe 19 iulie, în Spitalul Județean din Oradea.
Ancheta polițiștilor a arătat că șoferul, Alexandru Călin Buciuman (25 ani), era beat în momentul impactului, având o alcoolemie de 0,78 la mie în aerul expirat și o concentrație de 2,03 mg/l alcool pur în sânge. Testul iniţial antidrog a ieșit și el pozitiv, dar rapoartele de expertiză toxicologică efectuate ulterior pe mostre de sânge şi urină au stabilit că nu avea urme de substanțe psihoactive în organism.
Încă din ziua accidentului, Buciuman a ajuns după gratii, mandatul de arestare preventivă fiindu-i prelungit de atunci succesiv. Zilele trecute, a și fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului.
Vin și whisky, la serviciu
Conform rechizitoriului întocmit de procurorul Marius Pop-Blaga, de la Parchetul Oradea, șoferul și-a recunoscut fapta, precizând că în ziua accidentului, între orele 14.00 - 16.30, băuse trei pahare de vin și cinci de whisky. Buciuman susține că nu l-a observat pe băiatul de 12 ani când începuse să traverseze regulamentar strada „din cauza vitezei și a neatenției” și a avut o scuză și pentru fugă: „nu s-a oprit, întrucât era speriat din cauza a ceea ce a făcut, fiind urmărit de către ceilalţi participanţi la trafic pentru a nu se sustrage de la răspunderea penală”, se precizează în rechizitoriu.
Un martor, care conducea o dubiță pe prima bandă și a oprit pentru a-i da prioritate copilului, a indicat clar că minorul s-a oprit înaintea trecerii pentru pietoni, a coborât de pe trotinetă și s-a asigurat înainte de a pune piciorul pe „zebră”. Când băiatul a ajuns în dreptul benzii a doua, Loganul condus de Buciuman cu viteză l-a lovit violent, aruncându-l aproximativ 4 metri spre strada Meșteșugarilor. Tragedia a fost, de altfel, imortalizată și de camere de supraveghere din zonă.
Un aspect necunoscut până acum opiniei publice e că tânărul nu era singur în mașină la momentul impactului: plecase de la un chef al firmei unde era angajat, împreună cu o colegă, până la un magazin. Pasageră pe scaunul din dreapta al mașinii de serviciu, aceasta susține că nici măcar nu a văzut impactul. „Pe drumul de întoarcere către sediul firmei, aflându-se în autoturismul condus de inculpat, la trecerea de pietoni de lângă Poliţia Municipiului Oradea, martora a simţit o lovitură puternică în partea din faţă a autoturismului, însă inculpatul Buciuman Alexandru-Călin nu s-a oprit, ci şi-a continuat deplasarea, fără a încetini, oprindu-se doar când au ajuns la sediul firmei”, arată rechizitoriul.
Sfidător și violent
Horia nu a avut nicio șansă. Potrivit raportului de expertiză criminalistică privind dinamica producerii accidentului, viteza medie de deplasare a mașinii conduse de Buciuman era de circa 74-84 km/h. „Având în vedere viteza de deplasare a inculpatului, impactul nu putea fi evitat prin frânare”, au notat experții, apreciind că, „dacă inculpatul ar fi condus cu viteza legală de 50 km/h, impactul putea fi evitat doar dacă ar fi acționat sistemul de frânare încă din momentul declanșării stării de pericol”.
În ciuda faptului că tocmai accidentase grav un copil, Buciuman nu doar că a fugit, dar a avut o atitudine sfidătoare și față de cadrele medicale, conform rechizitoriului. „Cu ocazia prelevării mostrelor biologice din data de 22.06.2023, orele 18:55, inculpatul a avut un comportament violent verbal cu cadrele medicale, adresându-le injurii, având atitudine neadecvată, de sfidare, comportament necooperant, și nicidecum unul de regret, speriat de cele întâmplate, astfel cum a declarat în cursul urmăririi penale, cât și în fața judecătorilor de drepturi și libertăți”, a consemnat procurorul.
„Nepăsare criminală”
Actul de acuzare scoate, însă, la iveală și alte detalii revoltătoare, care creionează portretul unui șofer teribilist și plin de vicii, client vechi al polițiștilor rutieri, încă din iunie 2018. Numai anul acesta, au subliniat anchetatorii, din 26 ianuarie până la momentul accidentului din Calea Aradului, Buciuman a fost sancționat de 6 ori, inclusiv pentru viteză. Pe 10 februarie de pildă, el a depășit cu peste 50 kilometri pe oră viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circula, motiv pentru care s-a și ales cu permisul suspendat.
„Acesta a încălcat în mod constant regulile de circulație, dovedind o nepăsare - criminală sau aproape criminală în speță - în legătură cu siguranța traficului rutier şi a persoanelor care participă la acesta”, a concluzionat procurorul.
Mai mult, pe 26 aprilie a.c., Buciuman a fost trimis în judecată și într-un alt dosar al Parchetului Oradea, pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Este acuzat că, din septembrie până în decembrie 2022, ar fi efectuat 20 de depuneri, în valoare totală de peste 3.700 lei, în contul său de pe o platformă de pariuri online, folosind datele cardului bancar al unei alte persoane.
Ceasul rău i-a scos, deci, lui Horia în cale un individ cu o carieră „promițătoare”. Pe care, iată, doar statul după gratii pare să-l lecuiască...
ÎN DOLIU
Toleranță și empatie
Ca reacție la tragedia prin care a trecut familia Chiva, o psihologă din Oradea, Adina Drăgoescu (foto), al cărei fiu a fost prieten cu Horia, a inițiat un proiect pentru cei care au pierdut o persoană dragă: un grup de sprijin care se întâlnește săptămânal și ai cărui membri discută, se încurajează și învață să trăiască în noua realitate. Cea mai recentă întâlnire a avut loc în 22 septembrie, la Casa Tineretului.
„Inițial am vrut să adun familiile care și-au pierdut copiii, dar au ajuns la mine și persoane care țin doliu după nepoți sau părinți. În cadrul celor două ore pe care le petrecem împreună, punem accentul pe comunicare, amintiri și acceptarea situației. Cei care au trecut printr-o astfel de pierdere trebuie să înțeleagă că emoțiile negative sunt normale”, explică Drăgoescu.
Participarea la întâlniri este gratuită, acestea fiind anunțate cu câteva zile înainte pe pagina de Facebook Psiholog Adina Drăgoescu.