Firma Construcţii Bihor va ridica blocul de locuinţe de pe strada Berzei 5 din Oradea mai retras faţă de axul drumului, modificarea fiind făcută pentru protejarea clădirii cu valoare istorică de la stradă.

Proiectul construcţiei, aprobat în luna ianuarie, a fost dat la refăcut.

„Pentru această lucrare, a fost emis aviz la începutul anului 2022, însă, între timp, studiul istoric care stă la baza elaborării Planului Urbanistic de Detaliu a scos în evidenţă faptul că imobilul existent este o clădire cu valoare istorică. Din acest motiv, a fost necesară schimbarea soluţiei de mobilare, astfel încât clădirea cu valoare să fie păstrată şi integrată", a transmis marţi Primăria Oradea, în urma unei ședințe a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.

Potrivit comunicatului, viitorul bloc cu spaţii comerciale la parter va fi relocat şi redimensionat. „Noua propunere prevede păstrarea clădirii vechi, iar clădirea nouă va fi amplasată retrasă faţă de stradă şi se reduce cu un nivel", a transmis Primăria.

Astfel, varianta iniţială a construcţiei cu subsol (foto jos), cu parter şi şase etaje din care unul retras, a fost redimensionată astfel încât să aibă cinci etaje, dintre care unul retras.

Având în vedere modificările făcute, numărul de apartamente va fi redus de la 54 la 40 de locuinţe. Acestea vor fi deservite de tot atâtea locuri de parcare la care se vor adăuga 8 parcări pentru spațiile comerciale de la parter și 12 parcări publice.

Deși avizat de CMUAT, proiectul viitoarei construcţii va trebui aprobat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Ministerul Culturii înainte de demararea demersurilor pentru obținerea autorizației de construire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!