Proiectul viitorului spital de boli infecţioase din Oradea va fi depus spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Un spital nou...

Consiliul Local a aprobat joi investiţia de 137 milioane de euro, în cadrul unei şedinţe online organizate de îndată, astfel încât cererea de finanţare să poată fi înregistrată vineri.

"Practic este proiectul noului spital care va fi depus spre finanţare prin PNRR. În cursul săptămânii viitoare, sau chiar mâine, vrem să depunem cererea de finanţare", le-a spus consilierilor locali, primarul Florin Birta, înaintea votului online.

Potrivit primarului, valoarea totală a proiectului care va fi implementat în strada Vlădeasa, pe un teren care a aparţinut Poliţiei de Frontieră, se ridică la 137 milioane euro, din care 7 milioane euro va fi contribuţia bugetului local.

Municipalitatea orădeană a lansat licitaţia pentru proiectarea şi construirea spitalului încă din luna august, cu data limită pentru depunerea ofertelor de 12 octombrie. Termenul limită a fost amânat în mod repetat până pe 23 ianuarie 2023.

"Este vorba de un proiect complex pe marginea căruia s-au transmis foarte multe cereri de clarificare, fapt pentru care data limită de depunere a ofertelor s-a tot decalat", a explicat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

... în strada Vlădesa

După cum BIHOREANUL a mai scris, noul spital urmează să fie construit pe un teren de 2,5 hectare din strada Vlădeasa care a aparţinut Poliţiei de Frontieră. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, acesta a fost gândit astfel încât "să corespundă tuturor cerinţelor secolului XXI".

Construcţia se va ridica pe patru etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, capacitate care va putea fi suplimentată la 295 de paturi, în funcţie de necesităţi.

La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi şi 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 paturi şi maximum 326 paturi.

Pe lângă zona pentru spitalizarea continuă, cea pentru spitalizarea de zi şi ambulatoriu (policlinică), noua facilitate, care va face parte din Spitalul Judeţean Oradea, va avea şi un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator.

Finanţare prin PNRR

Totodată, spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale, adică sală de conferinţe, săli pentru studiu, camere pentru rezidenţi etc.).

Ambulatoriul va fi de tip integrat, cu cabinete şi săli de tratamente pentru fiecare specialitate, precum şi o cameră hiperbarică. Policlinica va avea acces atât din exterior, cât şi din holul spitalului.

Ideea construirii noului spital de boli infecţioase şi pneumologie a fost lansată în toamna anului 2020.

Reprezentanţii municipalităţii au anunţat încă de atunci că acesta urmează să fie depus spre finanţare prin PNRR – Componenta 12 Sănătate în momentul deschiderii acestei axe de finanţare.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!