Comercianţi din toate pieţele orădene s-au strâns, luni dimineaţă, în Piaţa Cetate, pentru a protesta împotriva măsurii de închidere a bazarurilor, în contextul noilor restricţii impuse de Guvern pentru limitarea cazurilor de Covid-19.

Protestul a început la prima oră, zeci de vânzători mergând în piaţă supăraţi.

"În primăvară, când s-a închis tot, ne-au asimilat supermarketurilor, iar acum ne asimilează pieţelor închise. E o dublă măsură", a spus doamna Doina, care activează în Piaţa Rogerius.

Comercianții afirmă că oricum vânzările au scăzut drastic pe fondul pandemiei şi se tem că noua măsură îi va falimenta.

Micii întreprinzători au spus că și-au investit toţi banii în stocurile de marfă, iar acum riscă să rămână cu ea nevândută.

"Degeaba vor redeschide în ianuarie, pentru că nimeni nu îşi mai cumpără haine de iarnă. Nu le putem ţine nici până anul viitor, că se demodează, va fi pierdere totală", a spus unul dintre ei.

Comercianții susțin că funcționarea bazarului nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea orădenilor.

„În bazar nu e nicio aglomerație. Abia dată vin câteva persoane pe zi. De când cu școala online, cu telemunca și criza economică, oamenii nu își mai cumpără haine”, spune un vânzător.

Micii comercianți sunt disperați. „Mi-am luat credit ca să iau marfă, să am ce vinde. Dacă ne închid, eu din ce îmi plătesc ratele? Eu ce spun băncii? Că n-am putut vinde că m-a închis Guvernul?”, a întreebat retoric o femeie.

În jurul orei 11, în piață se mai aflau circa 30 de protestatari. La faţa locului a fost şi şeful Administraţiei Domeniului Public din Oradea, Liviu Andrica, arătând că susține demersul lor, însă precizând că regulile impuse de autorităţi trebuie respectate.

„Eu sunt de partea dumneavoastră. Nu pe mine trebuie să mă convingeți”, le-a spus Andrica.

Potrivit acestuia, în bazarurile din pieţele orădene activează circa 2.000 de comercianţi.

„Din punctul meu de vedere, nu este mai periculos să îţi cumperi haine din piaţă decât din oricare dintre hipermarketurile orădene", a spus șeful ADP.

Managerul ADP le-a dat asigurări protestatarilor că, în perioada în care bazarurile vor fi închise, nu le va percepe chirie.

„Nu îmi pare corect ca mall-urile și magazinele de produse neesențiale să fie deschise, și să vândă în continuare, iar pe noi să ne închidă. Practic, e concurență neloială”, a spus un comerciant.

Comercianții au anunţat că adună semnături şi se vor adresa prefectului Dumitru Țiplea pentru a-i ajuta.

Protestatarii au hotărât să se întâlnească zilnic în Piața Cetate până când autoritățile vor ține cont de nemulțumirile lor.

Asemenea proteste au avut loc, luni dimineaţă, în mai multe oraşe din ţară.