Aproape 1.500 de educatori, învățători, profesori și alți angajați din învățământul bihorean au participat, vineri la prânz, la un protest în centrul Oradiei, cerând salarii mai mari și condiții mai bune în școli și grădinițe.

Țară ca afară, dar la noi!

Adunați la ora 12 în Parcul Traian, în fața Prefecturii Bihor, protestatarii au fost foarte gălăgioși, cu fluiere și vuvuzele, și au afișat, totodată, pancarte cu mesaje creative, unele dintre ele colorate de parcă ar fi materiale didactice.

De pildă, unul dintre dascălii ieșiți la protest și-a pregătit un afiș ca o foaie de catalog, unde i-a notat pe „elevii” Nicolae Ciucă, Ligia Deca, Marcel Ciolacu, iar în locul notelor, mențiunea că fiecare este repetent.

Un banner de mari dimensiuni, colorat, a dezvăluit o altă doleanță a protestatarilor: „Vrem o școală ca afară, dar o vrem la noi în țară”. Afișul a fost făcut de angajatele Grădiniței 56 din Oradea, care au și ieșit în evidență, printre manifestanți, fiind toate îmbrăcate în roz și cu însemnele unității de învățământ la care lucrează.

„Am un salariu de 3.200 lei. Nu am familie, deci îmi este ușor, dar dacă aș avea familie, probabil că nu m-aș descurca. Vreau să rămân în învățământ, pentru că îmi place, e ceea ce am învățat să fac, am un masterat, o facultate și liceu pedagogic”, a spus Nicoleta Andreea, una dintre educatoarele din Grădinița 56.

Pe alte pancarte aduse de dascăli în centrul Oradiei erau alte mesaje de revoltă: „Cu pasiunea pentru muncă nu se pot plăti facturi!”, „Nu sunt bani? Tăiați pensiile speciale!”, „În ultimii patru ani, Guvernul a fost în grevă”, „Nu poți pune copiii pe primul loc, dacă pui profesorii pe ultimul!”, „La magazin nu poți plăti cu vocație”.

„Să nu ne arunce un oscior”

În Parcul Traian, profesorii au scandat lozinci anti-guvernanți, la îndemnul președintelui Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, Flaviu Zancu. El a venit la protest cu o cruce, simbol al faptului că guvernanții au omorât educația din România.

De asemenea, profesorii au strigat de mai multe ori „grevă generală”, semn că nu au de gând să reia activitatea didactică prea curând.

„Ne așteptăm de la guvernanți să înțeleagă că profesorii sunt o categorie socio-profesională care trebuie respectată. Așteptăm dialog concret, negocieri reale, nu să vină să ne arunce câte un oscior sau să ne acorde tichete sociale, ca unor asistați. Greva va continua până când nu ne vor fi revendicările satisfăcute. Suntem conștienți că nu vor putea să le satisfacă în totalitate, dar vrem să vedem un gram de bunăvoință din partea guvernanților”, a declarat Flaviu Zancu, președintele SLÎ Bihor.

Elevi alături de profesori

Greva generală va continua luni în învățământul bihorean, chiar dacă, după cum au mărturisit BIHOREANULUI unii profesori care au participat la protest, există directori de școli care fac presiuni asupra protestatarilor. „Am auzit și eu că se fac unele promisiuni, dar colegii noștri sunt și mai înverșunați și vor să rămână în grevă”, a spus și Zancu.

Protestul profesorilor și angajaților din educație a fost susținut și de elevi. Grupuri de liceeni de la colegiile Mihai Eminescu, Emanuil Gojdu, Onisifor Ghibu și de la Liceul de Arte au apărut printre dascăli, fiind aplaudați de aceștia, care și-a arătat astfel bucuria că adolescenții le înțeleg poziția.

Trei dintre elevi au mers chiar în mijlocul mulțumii din Parcul Traian, ținând un afiș cu mesajul: „Vocația nu ține de foame”.

„Îi susținem pe profesori, au totală dreptate. Cu salarii așa mici n-ai cum să trăiești”, a spus un elev de-a VIII-a de la Liceul de Arte.

Învățătoare ajutată de... bunică

După ce și-au strigat nemulțumirea în fața Prefecturii, profesorii au pornit într-un marș spre Inspectoratul Școlar Județean Bihor, situat pe strada Mihai Eminescu. Cum între timp se adunaseră și mai mulți, tot tronsonul de stradă cuprins între Parcul Traian și sediul IȘJ a fost ocupat de ei.

„Ce nu ne nemulțumește? Condițiile, salariile... Ne dorim o școală mai bună pentru elevi, pe care n-o să o avem niciodată, dacă nu respectăm profesorii. Lumea spune că degeaba le dăm bani profesorilor, că n-o să crească calitatea actului didactic, la fel cum se întâmplă la medici, dar se gândește cineva că astăzi plantezi o sămânță și mâine mănânci roșiile? Nu, durează!”, a spus o învățătoare care a mărșăluit prin centrul Oradiei.

Cu un salariu de 3.500 lei, a recunoscut că nu se descurcă lună de lună fără ajutorul... bunicii ei. „Mă ajută bunică-mea”, a mărturisit ea.

Le-au scris demisiile

În fața IȘJ Bihor, protestatarii au strigat „Luptăm și pentru voi!”, iar unii angajați ai instituției i-au aplaudat, la geamuri. Tot acolo, angajații din educație au reluat mesajele pentru guvernanți: „Ciucă, repetent!”, „Ciolacu, repetent!” și „Ligia Deca, repetentă!”.

De la Inspectoratul Școlar, marșul a continuat pe străzile Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu și s-a încheiat tot în fața Prefecturii.

Reîntorși în Parcul Traian, tot scandând și fluierând, profesorii au scris „Demisia” pe mai multe hârtii albe și le-au lăsat pe jos, gata pregătite să fie semnate de guvernanți. O delegație a manifestanților a urcat în Prefectură, pentru a trimite un memoriu Guvernului.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 13.15, cu un mesaj clar din partea liderilor de sindicat, aplaudat de protestatari: cadrele didactice din Bihor nu vor renunța la grevă! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!