Mii de cadre didactice au ieşit joi să protesteze, în Piaţa Victoriei din Capitală, în cea de-a patra zi a grevei generale din învăţământ. Liderii sindicali au anunţat că resping oferta Guvernului, arătând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente. În tot acest timp, soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, și ea profesoară, a dus un grup de elevi la Colegiul Naţional Samuel von Brukenthal din Sibiu pentru a-i întâmpina pe Klaus Iohannis şi pe preşedintele Germaniei, Frank Steinmeier, iar preşedintele României chiar a încercat să facă o glumă cu privire la protest.

Propunerea Guvernului

Mişcarea vine la o zi după ce miercuri au avut loc ultimele negocieri ale sindicatelor din educaţie cu guvernanţii.

Potrivit HotNews.ro, la finalul discuţiilor care au durat câteva ore, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a anunţat că acum nu poate avea loc nicio creştere salarială, el dând asigurări că măririle se vor regăsi în noua lege a salarizării, care ar urma să fie trimisă Parlamentului la începutul lunii septembrie, conform promisiunilor actualului premier.

Oferta făcută miercuri cadrelor didactice a fost acordarea unui card cu 2.500 de lei, bani care să fie daţi în două tranşe - jumătate în iunie şi jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR şi ar trebui folosiţi însă pentru cariera didactică.

"Faţă de discuţiile anterioare cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoaşterea calităţii şi redefinirea demnităţii de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie şi alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 de lei pentru luna octombrie. De asemenea, din discuţii, s-a solicitat şi am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate şi personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi de 500 de lei în luna octombrie", a sus secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, conform aceleiaşi surse.

Bani, nu vouchere

Cadrele didactice nu sunt, însă, de acord cu această propunere, sindicaliştii anunţând joi că resping oferta şi că vor rămâne în grevă până când doleanţele lor vor fi rezolvate.

Sindicatele din Educaţie spun că oferta guvernului este de-a dreptul jignitoare.

"Este o grevă care nu mai este legată doar de revendicări salariale. E o grevă pentru demnitate şi respect", au transmis aceştia conform HotNews.ro.

"România Educată devine un concept lipsit de sens. România Educată e România eşuată", a spus, conform aceleiaşi surse, un lider sindical care a lăsat pe jos, pe asfalt, volumul cu proiectul președintelui Iohannis, "România educată". El a lăsat şi câteva pixuri, cu care guvernanţii să îşi scrie demisia.

Sindicaliştii nu acceptă aceste vouchere, pentru că nu contribuie cu nimic la pensie, au mai punctat ei. Oamenii sunt revoltaţi şi că guvernanţii nu şi-au luat niciun angajament concret legat de salarizare, arătând că greva continuă.

Protestul continuă

"Guvernul va trebui să răspundă în faţa elevilor şi părinţilor. Dacă nu vin cu o nouă ofertă, acţiunea de protest va continua. (...) Este intolerabil să fim acuzaţi că suntem manipulaţi de Rusia. Ceea ce se întâmplă acum, în Piaţa Victoriei, arată că Guvernul a luat totul în glumă. (...) Răspunsul pentru guvern: Este o ofertă jignitoare", au mai transmis sindicaliştii.

După cum se ştie, peste 150.000 de cadre didactice şi peste 70.000 de angajaţi din categoria personalului didactic auxiliar şi nedidactic inclusiv din Bihor sunt în grevă generală de luni.

Potrivit HotNews.ro, la protestul din Capitală s-au strâns, joi, peste 10.000 de oameni, coloana de profesori fiind aplaudată de trecători. Mişcări de protest au avut loc, joi, în mai multe oraşe din ţară. Sute de profesori au ieşit în stradă la Cluj-Napoca sau Buzău.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, un asemenea protest este aşteptat să fie organizat şi în Oradea, în cursul zilei de vineri. Detalii, în articolul „Profesorii din Bihor ies în stradă! Marș de protest, vineri, în centrul Oradiei

Carmen Iohannis și gluma președintelui

În timp ce mii de profesori protestau în Piaţa Victoriei din Bucureşti, soția președintelui, Carmen Iohannis, și ea profesoară, a dus un grup de elevi la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu pentru a-i întâmpina pe Klaus Iohannis și pe președintele Germaniei, Frank Steinmeier.

Soția președintelui a fost surprinsă în timp ce se fotografia alături de elevi, în plină grevă a profesorilor, grevă la care ea a anunțat că nu participă, scrie Digi24.ro.

Carmen Iohannis este dirigintă la o clasă a IX-a la Colegiul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Întrebată dacă susţine greva profesorilor, aceasta a afirmat că nu face politică şi este acolo alături de elevii ei pentru a-i întâmpina pe cei doi preşedinţi.

HotNews.ro scrie că, înainte să meargă la Colegiul Brukhental, Klaus Iohannis s-a întâlnit și cu soția sa, Carmen, și cu câțiva dintre elevii ei, încercând să facă o glumă.

„Vedeți că până și greva are ceva avantaje”, le-a spus râzând președintele elevilor, făcând referire la faptul că au un program mai lejer.

Potrivit Digi24, o nouă rundă de negocieri între reprezentanții sindicatelor și cei ai guvernului va avea loc în cursul zilei de joi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!