Aproximativ 80 dintre cei peste 250 de angajați orădeni ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor și colegii lor din Aleșd, Marghita, Beiuș și Salonta au întrerupt lucrul joi dimineață, într-un „protest spontan” despre care afirmă că este cauzat de nerespectarea de către liderii coaliției de guvernare a angajamentelor asumat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la precedentul „protest spontan”, din 11 august.

Finanțiștii spun că vor protesta spontan zilnic.

„Spontan”

Potrivit liderului sindicatului din AJFP Bihor, Roger Mal, aproximativ 80 de angajați ai instituției s-au adunat joi dimineață în holul Trezoreriei din Oradea, întrerupând lucrul, ca expresie a nemulțumirii față de ceea ce salariații consideră că ar fi ignorarea de către guvernanți a unor revendicări mai vechi pe care le-au formulat.

„Acțiunea de protest a fost spontană, ca în toată țara. Colegii s-au adunat în holul Trezoreriei, prin urmare nu lucrează, chiar dacă instituția este deschisă. Acțiunea a început pe la ora 9.00 și va mai continua puțin”, a declarat BIHOREANULUI liderul sindical.

Roger Mal a afirmat că motivul protestului este faptul că pe 11 august, când a avut loc un alt „protest spontan” în sediile din țară ale Finanțelor, ministrul Marcel Boloș s-a angajat să soluționeze câteva revendicări, dar - conform informațiilor pe care liderii sindicali la nivel național le dețin - liderii PSD și PNL nu vor să le dea curs.

Mal a mai precizat că „protestul spontan” este desfășurat și la sediile din Marghita, Beiuș, Aleșd și Salonta ale AJFP Bihor, iar astfel de acțiuni vor fi repetate zilnic, începând cu ora 9.00 a fiecărei zile de lucru, până când fie revendicările vor fi satisfăcute, fie vor fi respinse oficial, situație în care finanțiștii pot declanșa o grevă la nivel național.

Ce vor angajații din Finanțe

Potrivit unui comunicat transmis de sindicatul Sed Lex, protestele spontane au fost declanșate la nivelul întregii țări ca „urmare a faptului că angajamentele ministrului Finanțelor prin acordul încheiat la 11 august nu au fost respectate”, astfel că „începând cu ora 8.00 sistemul fiscal este nefuncțional”.

Angajamentele pe care salariații le vor respectate sunt egalizarea salarizării la nivel național în sistemul fiscal, în condițiile în care unii angajați din unele județe sunt plătiți diferit față de colegii din alte județe, deși au aceeași pregătire și ocupă posturi identice, introducerea în Legea Salarizării a familiei ocupaționale Finanțe și elaborarea unui Statut al finanțistului.

Sed Lex afirmă, însă, că „nemulțumirile colegilor sunt mult mai profunde”, fiind cauzate și de lipsa unui sistem informatic integrat, lipsa acută de personal, lipsa spațiilor adecvate pentru desfășurarea activității, lipsa de protecție juridică a salariaților, „lăsați să se apere singuri în fața instanțelor, multinaționalelor, firmelor puternice”, precum și de „lașitatea celor care au condus Finanțele publice și și-au criticat propriii colegi, știind foarte bine în ce condiții își desfășoară activitatea, fără a le lua apărarea în fața opiniei publice și a colegilor din Guvern”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!