Protestul ortacilor de la compania minieră de cupru Vast Băiţa Plai continuă și marți.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, minerii au declanşat greva luni dimineaţă, când au început programul de lucru. 106 mineri care lucrează în subteran au coborât în galerii şi s-au blocat la 200 metri adâncime, sub pământ, refuzând să iasă, în timp ce colegii lor au rămas la suprafaţă.

Oamenii reclamă neplata salariilor pe ultima lună şi a tichetelor de masă pentru ultimele 3 luni lucrate.

"Li s-a comunicat că vor fi achitate restanţele săptămâna viitoare, în 26 şi 27 septembrie. Nu au acceptat, vor plata la zi", susţine directorul executiv al firmei, Viorel Stancu.

Potrivit acestuia, conducerea centrală a firmei este la Londra şi a fost anunţată despre conflictul de muncă. "Este o situaţie de moment, peste care vom trece. S-au făcut investiţii mari, doar în ultimele luni, s-au adus utilaje de peste 400.000 euro, producţia este într-un trend ascendent, iar faptul că în urmă cu un an erau 186 de salariaţi iar acum sunt peste 360 dovedeşte că această companie doreşte să continue activitatea aici", spune directorul. 

La faţa locului s-a deplasat marţi şi o echipă a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, notificat de conducerea firmei despre situaţia creată.

"Am primit o adresă de la companie. Vom verifica dacă au fost respectate clauzele cuprinse în contractul colectiv de muncă, care sunt condiţiile asumate de angajator, data plăţilor ș.a.", a explicat şeful ITM Bihor, Marius Rotar. 

Minerii rămaşi la suprafaţă protestează alături de colegii lor din subteran. Sursa Video: Dan Bureţia

După cum BIHOREANUL a relatat, deja, firma Vast Băiţa Plai SA, care exploatează minereuri de cupru pe platforma Băiţa Plai, este deţinută de compania britanică Vast Resources PLC, condusă de Andrew Prelea, fiul unui fost consul onorific al Australiei în România. 

Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 şi a repornit producţia la Mina Băiţa Plai în 2020, după asocierea cu compania de stat Băiţa SA, titulara licenţei de exploatare pentru resursele minerale, iar pe anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei şi pierderi de 27 milioane lei.

Conform unui comunicat de presă făcut public la finele lunii iulie, Vast Băiţa Plai estima o creștere “substanțială” a tonajului de concentrat de cupru produs, după punerea în funcțiune a unei noi instalații de foraj şi a celui de-al doilea circuit de măcinare la uzina de preparare de la Băița, operațiune în urma căreia și-a dublat capacitatea de procesare a minereurilor, de la 7.000 de tone/lună la 14.000 de tone.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!