La o zi după ce DNA a anunțat trimiterea în judecată a fostei directoare a Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, și a fostului director de la Școala Gimnazială Avram Iancu, Sorin Cuc, acuzați că au fraudat concursul pentru funcție, PSD Bihor cere demiterea inspectorului școlar general Horea Abrudan.

Printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Ligia Deca, social-democrații bihoreni îl acuză pe Abrudan că fie a fost complice la această fraudă, ceea ce DNA Oradea a exclus, fie este incompetent.

„Justiția își va urma cursul, însă responsabilitatea în acest caz nu este doar una de natură penală. Există și o responsabilitate politică a PNL, partidul care a propus și numit persoanele care au avut sarcina de a organiza acest concurs, inclusiv una din persoanele trimise în judecată”, se arată în scrisoarea făcută publică joi.

Potrivit PSD Bihor, în calitate de inspector general și de președinte al comisiei județene de organizare a concursului național de directori, Horea Abrudan ar trebui să-și asume acest eșec.

„În cazul dumnealui este vorba fie de complicitate, fie de incompetență, iar, în lipsa unei demisii de onoare, soluția este una singură: demiterea acestuia de către Ministrul Educației”, a mai transmis organizația politică.

Potrivit comunicatului transmis miercuri de DNA Oradea, Horea Abrudan ar fi fost instigat de șefa CCD Bihor „să emită - fără vinovăție - decizia de numire în funcție pentru Cuc”, profesorul care a câștigat concursul, după ce foaia sa de la proba scrisă ar fi fost modificată de Țigan, care a corectat șapte dintre răspunsuri pe care candidatul le-a greșit. Acest lucru a fost posibil pentru că Sorin Cuc ar fi folosit, spun procurorii, cerneală „simpatică”, adică un tip de cerneală care dispare ulterior.

Șeful IȘJ Bihor a fost audiat de DNA, pe parcursul cercetărilor, iar când scandalul a izbucnit, el a declarat pentru BIHOREANUL că acuzațiile l-au șocat și că nu se simte deloc vulnerabil în acest scandal.

Merită menționat și că PSD Bihor are propriul reprezentant la conducerea IȘJ Bihor, pe profesorul Nicolae Avram, care este inspector școlar general adjunct și care în trecut a mai ocupat funcția de șef al instituției. El a fost demis, în 2015, după ce n-a luat notă de trecere la concursul organizat pentru funcție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!