Consilierul local Adrian Madar a dat în judecată Consiliul Local Oradea. PSD-istul a cerut Tribunalului Bihor anularea Hotărârii de Consiliu Local 888 din 2020 prin care s-au stabilit tarifele de salubritate.

"Îşi pune greşit o marjă de profit!"

Social-democratul a contestat dreptul RER Vest de a-şi pune marjă de profit şi asupra tarifelor de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi, măsură prin care - susține Madar - ar câștiga în plus circa 200.000 euro pe an.

"Am făcut acţiune pe contencios cu privire la modul în care se calculează tarifele de salubritate. Am spus că operatorul din Oradea îşi pune greşit o marjă de profit peste tariful de depozitare şi am ajuns în situaţia să mă judec cu Primăria pentru oraş", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar.

Social-democratul a declarat că, înainte de a apela la instanţă, a trimis o adresă tuturor primăriilor din reşedinţele de judeţ din România, pentru a vedea dacă în alte oraşe operatorii de salubritate îşi pun o marjă de profit atât pe serviciile de colectare şi transport, cât şi pe cele de depozitare a deşeurilor.

"Înainte de a deschide acest proces, m-am consultat cu avocaţii cu care colaborez şi am decis să facem o cercetare. Poate noi greşim. Poate că citim legea stricto-senso, nu ştim. Am trimis tuturor administraţiilor din România o adresă ca să îi întrebăm: «Cum procedaţi?»", a povestit Madar.

La noi, ca la nimenea...

Potrivit consilierului local, din răspunsurile primite, în cazurile similare Oradiei, unde serviciul de salubritate este gestionat de un operator pe partea de colectare şi transport şi alt operator pe partea de depozitare, firma care strânge gunoaiele nu îşi pune marjă de profit pe activitatea de depozitare. "Majoritatea administraţiilor lucrează cum cred că ar trebui să lucrăm şi noi", a spus Madar.

Consilierul local a exemplificat cu răspunsul Primăriei Deva, condusă, la fel ca în Oradea, de reprezentanţi ai PNL (foto jos).

"Operatorul economic care prestează serviciul de salubritate (precolectare, colectare şi transport), în al cărui tarif se integrează cheltuiala cu depozitarea, nu aplică marja proprie de profit asupra cheltuielilor cu depozitarea", se menţionează în răspunsul Primăriei Deva.

Având în vedere rezultatele sondajului, consilierul local PSD este convins că va avea câştig de cauză în instanţă, cu condiţia ca procesul să se judece pe fond şi nu pe chichiţe avocăţeşti. "Primăria încearcă să folosească acelaşi tertip ca şi cu creşele şi să invoce că nu am calitatea - ca şi consilier - să contest o hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru că ar fi direct afectat)", a spus PSD-istul.

Un proces amânat

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, Adrian Madar a ameninţat că va da Consiliul Local Oradea în judecată încă de la adoptarea HCL 888 din 2020 privind tarifele de salubritate.

La acea dată, primarul Florin Birta a declarat că nemulţumirea lui Madar este nejustificată, pentru că tarifele RER Vest au fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care a găsit ca fiind corect modul de calcul a acestora.

În plus, prevederea a existat şi în vechiul contract de salubritate al Oradiei, fără ca acest lucru să fie sancţionat de Curtea de Conturi în cadrul controalelor făcute. La acea dată primarul Florin Birta l-a acuzat pe Madar că face "declaraţii politicianiste" şi a afirma că acesta "este liber să atace în instanţă orice doreşte şi se va stabili cine are dreptate".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!