Primăria Oradea a publicat miercuri pe portalul propriu, www.oradea.ro, un proiect de buget pentru anul 2024 în valoare de aproape 3 miliarde lei. "Pentru anul 2024 avem cel mai mare buget din istoria postdecembristă, care se ridică la 2,9 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproximativ 600 milioane euro", spune primarul Florin Birta.

În premieră pentru ultimii ani, bugetul local va fi dezbătut public cu orădenii care doresc să facă propuneri într-o întâlnire anunţată pentru data de 1 februarie, la Primărie.

Cu 4% mai mare

Bugetul Oradiei îşi continuă trendul ascendent din ultimii ani. "Bugetul local, de 2,9 miliarde lei, cunoaşte o creştere de 4% faţă de execuţia anului trecut, care s-a încheiat la 2,3 miliarde lei", spune primarul Florin Birta.

Creşterea se bazează în primul rând pe încasările în valoare de 337 milioane lei la care municipalitatea orădeană se aşteptă de pe urma cererilor de rambursare depuse în 2023 în cadrul proiectelor europene puse în operă şi plătite din banii oraşului, dar şi pe lucrările în valoare de 150 milioane lei programate cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau pe impactul inflaţiei.

De menţionat că bugetul local orădean este mai mare decât cel al altor municipii similare ca mărime ori putere economică pentru că, spre deosebire de acestea, cuprinde şi alocările făcute de la bugetul central pentru instituţiile spitaliceşti.

Eduard Florea"Oradea a făcut obiectul unui proiect pilot de preluare a unităţilor sanitare în cadrul procesului de descentralizare a acestora. Nu ştiu să fie altă administraţie locală care să fi preluat toate spitalele. Din acest motiv, noi avem în plus în buget circa 900 milioane lei care reprezintă bani pentru spitale", explică directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea (foto).

Cresc costurile "de funcţionare"

În total, bugetul local pentru 2024 prevede venituri de 2,8 miliarde lei, la care se adaugă excedentul rămas din anul anterior, în valoare de 114 milioane lei.

"Excedentul bugetar a fost în creştere în primul rând pe fondul blocării plăţilor, care a fost dispusă de Guvern la sfârşitul anului trecut. Primăria a încheiat anul cu facturi neachitate în valoare de 30 milioane lei, la care se adaugă sume de încă 30 milioane lei cerute la plată de partenerii contractuali ai oraşului încă din primele zile ale anului 2024", a spus directorul.

Pentru anul acesta, municipalitatea orădeană şi-a programat cheltuieli în valoare totală de 2,92 miliarde lei. Din această sumă, 1,64 miliarde lei vor fi pentru acoperirea cheltuielilor operaţionale, care susţin funcţionarea instituţiei.

"Cheltuielile operaţionale vor fi anul acesta cu 32% mai mari, pe fondul eforturilor depuse pentru rambursarea datoriei publice. Avem de plătit 195 milioane lei cu titlu de rate, comisioane şi dobânzi şi vrem să rambursăm 70 milioane lei în cadrul liniei de credit angajate în 2023 pentru buna desfăşurare a lucrărilor pe proiecte europene", spune Florea.

În plus, pe fondul inflaţiei, au crescut costurile cu lucrările şi serviciile pe care municipalitatea vrea să le comande, precum şi cuantumul subvenţiilor care vor trebui acordate către OTL, pentru transportul în comun, ori către Termoficare, pentru compensarea preţului gigacaloriei.

Grup energetic, spital, reţele...

Diferenţa de 1,28 miliarde lei o vor reprezenta investiţiile. "Bugetul de investiţii al oraşului este, potrivit proiectului, unul mare, undeva la nivelul planului de anul trecut (n.r. - când oraşul avea în lucru multe proiecte europene)", explică directorul Eduard Florea.

De departe, cea mai mare investiţie a Oradiei pentru anul 2024 o constituie construirea unui grup energetic nou în locul vechiului cazan pe gaz, în valoare de 117 milioane lei, urmată de ridicarea viitorului spital de boli infecţioase din strada Vlădeasa (98 milioane lei pentru anul acesta) şi închiderea lucrărilor cuprinse în cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare (87 milioane lei).

Apoi, printre multe altele, Compania de Apă Oradea şi-a propus înlocuirea reţelelor de canalizare menajeră care subtraversează Crişul Repede în zona Sovata (6 milioane lei), reabilitarea canalizării pluviale de pe strada Evreilor Deportaţi (4,5 milioane lei) şi construirea unui sediu nou în parcul industrial de pe strada Ogorului (2 milioane lei), iar OTL şi-a programat pentru anul acesta reabilitarea liniei de tramvai din strada Transilvaniei (2 milioane lei).

Faceţi propuneri!

Pentru prima dată, după o pauză de mai mulţi ani, impusă şi pe fondul restricţiilor din timpul pandemiei de Covid-19, municipalitatea orădeană va supune dezbaterii publice proiectul de buget în cadrul unei întâlniri cu orădenii.

Florin Birta"Eu mi-am preluat mandatul de primar în octombrie 2020, de atunci nu s-au mai putut ţine dezbateri pentru că a venit pandemia. Nici legea nu prevede obligatoriu organizarea unei consultări publice pe marginea bugetului, ci doar prezentarea lui, dar am decis să organizăm o dezbatere pentru toţi cei interesaţi că poate nu toată lumea are acces la internet", spune primarul Florin Birta (foto).

Dezbaterea bugetului este programată pentru 1 februarie, de la ora 16, în sala mare a Primăriei, cea în care se ţin şi şedinţele Consiliului Local.

"Cei care au propuneri pe marginea proiectului de buget sunt aşteptaţi la consultarea publică. Dacă acestea vor fi asumate de Primărie, angajaţii municipalităţii vor căuta soluţii să le încadreze în buget, iar decizia efectivă va aparţine Consiliului Local", spune Birta.

Potrivit anunţului, doritorii pot face propuneri în scris pe marginea proiectului de buget până pe 8 februarie, pe adresa Primăriei Oradea situată în strada Piaţa Unirii 1, prin email la adresa primarie@oradea.ro, ori să le depună direct la Centrul de informaţii publice de la parterul palatului administrativ al oraşului.

Având în vedere corespondenţa numeroasă a Primăriei, pentru a fi identificate mai uşor, materialele înaintate de orădeni ar trebui să poarte menţiunea: "Recomandare privind Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024". Pentru că până la urmă orădeanul propune şi recomandă, dar tot Primăria dispune...


"Priorităţile care stau la baza proiectului de buget pentru 2024 sunt cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, acoperirea datoriei publice, continuarea contractelor multianuale deja angajate şi susţinerea serviciilor publice"

Florin Birta



DE FĂCUT! Cea mai mare investiție a Oradiei pentru 2024 o constituie construirea unui nou corp energetic în incita CET-ului, în locul vechiului cazan pe gaz. „Până la 15 februarie va fi închis contractul pentru proiectare și execuție, pentru ca la începutul lunii iunie să înceapă lucrările efective. Termenul este strâns, fiindcă investiția trebuie finalizată până la sfârșitul acestui an”, spune primarul Florin Birta


ACCENT PE INVESTIŢII
44%

din bugetul local pe 2024 va fi alocat pentru investiţii, procent care ar creşte la 61% dacă din bugetul local ar fi eliminate sumele alocate de la bugetul central strict pentru funcţionarea spitalelor orădene


VENITURI ÎN SCĂDERE
Bucureştiul "bagă mâna"!

În ciuda creşterii de buget ca urmare a decontării plăţilor făcute anul trecut de Oradea pe proiectele europene, a investiţiilor prin PNRR şi a inflaţiei, veniturile proprii, singurele pe care se poate baza oraşul pe termen lung, sunt în scădere. "2024 este al doilea an din istorie în care oraşul are venituri proprii în scădere, ceea ce mă nemulţumeşte foarte mult", spune directorul economic Eduard Florea.

Guvernul a regândit modul de alocare a veniturilor din Impozitul pe Venitul Global către administraţiile locale şi a diminuat sumele care se întorc în plan local. "Simt ca şi cum Bucureştiul ar fi băgat mâna în buzunarul orădenilor", spune Florea.

Deşi a fost menţinut procentul de 63% din IVG care se întoarce în plan local, începând din acest an la stabilirea sumei de returnat nu vor mai intra veniturile din impozite, pensii, dividende, câştiguri la jocuri de noroc şi dobânzi. Pentru Oradea, reducerea, de 3%, va reprezenta undeva la 12 milioane lei.

În urma negocierilor dintre reprezentanţii administraţiilor locale şi cei ai Guvernului, aceştia din urmă au promis pentru 2024 compensări ale acestor sume. Dar este doar o amânare...

Vezi mai jos cum arată bugetul Oradiei!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!