Scandalul de la Colegiul Unirea din Ştei, unde 108 elevi au fost eliminaţi de la Bacalaureat pentru fraudă sau tentativă de fraudă, a luat o întorsătură serioasă.

12 elevi au dat Inspectoratul Şcolar şi Comisia de Bacalaureat în judecată, contestând măsura eliminării lor de la examen. Procesul va începe în toamnă, dar până atunci judecătorii Tribunalului Bihor au decis, joi, să suspende actul administrativ de eliminare, întocmit de comisia de Bacalaureat.

Obligaţi să dea note

"Există o contestaţie pe fond, care se va judeca începând cu luna septembrie. Până atunci, există elevi care au formulat cereri de suspendare a efectelor procesului verbal de sancţionare, cereri care au fost admise. Astfel că liceele vor fi obligate să corecteze lucrările, să declare elevii admişi sau respinşi şi să elibereze o adeverinţă pentru ca aceştia să se poată înscrie la facultate. Decizia este executorie, deci este obligatorie de aplicat, chiar dacă părţile nemulţumite o pot ataca, prin recurs", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, preşedinta Tribunalului, Carmen Domocoş.

Astfel, Inspectoratul Şcolar, chiar dacă va ataca sentinţa, va trebui să o pună de joi în executare şi, dacă elevii au note de promovare, să le dea adeverinţele cu care să poată da admiterea la facultate.

Contactată de BIHOREANUL, preşedinta Comisiei judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, a declarat că încă nu poate spune concret nimic: "Deocamdată aşteptăm şi noi să ajungă jurista la Inspectorat, ca să vedem ce avem de făcut".

Argumentele apărării

"Noi am prezentat ca argumente pentru obţinerea suspendării aplicării măsurii de eliminare din examen faptul că există nereguli în procesele-verbale care redau înregistrările surprinse de camerele de supraveghere din sălile de examen, inclusiv faptul că nu se redă conţinutul sonor al înregistrărilor, precum şi iminenţa prejudiciului pe care aceşti tineri l-ar suferi prin imposibilitatea exercitării dreptului de a-şi continua studiile", a declarat Kolozsi Arpad, avocatul celor 12 elevi.

Între cei 12 tineri reprezentaţi de Kolozsi se numără şi Alexandra Burtă, şefa de promoţie de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, despre care în procesul-verbal întocmit de Comisia de examen şi de Inspectoratul Şcolar Bihor după eliminarea din examen se arăta că a fost "sursă - a lăsat să se copieze de pe foile ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral". Tatăl său, Voicu Burtă, susţine însă că Alexandra nu a oferit nimănui nici ciornele, nici lucrarea, ci doar a fost concentrată pe ceea ce avea de scris, responsabilitatea asigurării faptului că în sală nu se copiază fiind nu a fiicei sale, ci a supraveghetorilor.

Între timp, la sesizarea Inspectoratului Şcolar, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor face cercetări cu privire la comisia de Bacalaureat şi felul în care aceasta a gestionat examenul de la Colegiul Unirea.

Citeşte pe această temă şi articolul "Lecţia de fraudă: Fraudarea masivă a Bacului la Ştei a fost organizată chiar de supraveghetori"