Lucrările de reabilitare a şcolii Szacsvay Imre au fost scoase la licitaţie iar termenul limită de depunere a ofertelor este 11 august.

Reabilitări de milioane

Investiţia vizează refacerea integrală a celor două corpuri de clădire inclusiv cu reţelele de utilităţi. "Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 5,25 milioane lei fără TVA, iar durata contractului este de 18 luni", se menţionează într-un comunicat trimis, marţi, de reprezentanţii Primăriei Oradea. 

Valoarea mare a investiţiei este dată de faptul că ambele clădiri necesită lucrări de amploare de la faţade până la acoperiş şi tâmplărie.

Corpul A al şcolii, construit către stradă în 1990, nu a mai fost reabilitat de ani de zile, iar corpul B nu a mai suferit intervenţii majore după ce a fost ridicat în timpul comunismului.

Motiv de protest

Starea celor două corpuri de clădire au a atras de-a lungul timpului critici acide la adresa municipalităţii din partea reprezentanţilor UDMR şi ai Consiliului Judeţean Bihor.

În vara anului 2018 reprezentanţii Uniunii au mobilizat zeci de elevi să protesteze în Consiliul Local pentru a cerere reabilitarea şcolii. Protestul s-a desfăşurat sub supravegherea administratorului public al judeţului, Szabo Jozsef şi a consilierilor locali ai UDMR.

Imobilele au ajuns într-o stare avansată de degradare după ce au constituit ani de zile obiectul unui proces între municipalitatea orădeană şi Parohia Romano – Catolică Olosig Oradea – Filiala Capela Sfântul Ladislau, care şi-au disputat în instanţă dreptul de proprietate asupra lor.

Pe durata procesului orice intervenţie asupra celor două clădiri a fost blocată. Şcoala a intrat în proprietatea Statului Român şi administrarea municipalităţii orădene abia anul trecut.