Inspectorii DSVSA Bihor au declanşat controale în urma articolului BIHOREANULUI care dezvăluia că preşcolarii înscrişi la Grădiniţa din Toboliu primesc mâncarea în recipiente transportate direct pe podeaua unui microbuz şcolar, verificările sondându-se cu sancţiuni şi interdicţii pentru cantina care prepara şi livra mâncarea, dar şi pentru grădiniţa care le comanda.

Informația a fost transmisă ziarului de DSVSA, după ce, săptămâna trecută, reporterii au surprins în imagini modul în care sunt transportate preparatele pentru masa de prânz a copiilor din Grădiniţa din Toboliu. Concret, mâncarea, aşezată într-o oală şi o ladă frigorifică, a fost preluată de şoferul unui microbuz şcolar de la Centrul After School Tărian, care le-a pus pe podeaua maşinii şi le-a transportat până în Toboliu. Aici, recipientele au fost descărcate de şofer şi o îngrijitoare a grădiniţei, care le-au dus în clădirea grădiniţei.

Sesizați de ziar, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor au declanşat, luni, controale, atât la Centrul After School din Tărian, cât şi la Grădiniţa Toboliu, după cum se arată în informarea transmisă redacţiei.

Concret, inspectorii au verificat cantina Centrului After School aparţinând Primăriei Girişu de Criş, găsind „preparate culinare depozitate şi manipulate necorespunzător”, după cum a explicat directorul executiv al DSVSA Bihor, Remus Moţoc. „Acest centru are autorizaţie doar pentru servirea mesei, nu şi pentru a livra preparate culinare către alte unităţi, aspect pentru care ar fi trebuit să îndeplinească anumite condiţii speciale”, a arătat șeful DSVSA.

De altfel, în urma controlului, Centrul after school al Primăriei Girişu de Criş s-a ales cu o amendă de 10.000 lei şi a primit interdicţie de a mai livra preparate culinare către alte unităţi.

Sancţionată a fost şi conducerea grădiniţei din Toboliu, aparţinând Şcolii Gimnaziale Cheresig, care a preluat mâncarea livrată în condiţii neconforme de la cantina din Tărian. „Grădiniţa a primit avertisment scris şi, ca măsură suplimentară, s-a dispus să preia mâncare preparată doar în unităţi autorizate sanitar veterinar tip catering”, a mai declarat Moţoc.

Potrivit legii, firma care aprovizionează cu masă caldă unităţile de învăţământ trebuie să facă dovada compoziţiei alimentelor prin etichetă, specificaţii de la producător sau buletine de analiză, să deţină autorizaţie pentru activităţi de catering şi transport alimente, să ambaleze porţiile în recipienţi de unică folosinţă, să păstreze probe alimentare (câte o porţie) din fiecare aliment servit timp de 48 de ore în frigiderul unităţii, având totodată meniul zilnic însoţit de o listă a ingredientelor cu gramaj/porţie individuală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!