Se prelungeşte scandalul din Organizaţia Femeilor Social-Democrate din Bihor, a cărei preşedintă, Stela Babău, a ameninţat-o - aşa cum a dezvăluit BIHOREANUL - cu pierderea locului de muncă pe Carmen Polman, directoare adjunctă a Casei Judeţene de Pensii, pentru că aceasta a îndrăznit să n-o voteze la simulacrul de alegeri desfăşurat acum două săptămâni.

O primă reacţie publică este demisia uneia dintre cele mai respectate reprezentante a OFSD Bihor, Claudia Timofte, fostă preşedintă a acestei organizaţii în municipiul Oradea până în 2016 (când funcţia a preluat-o soţia preşedintelui PSD Bihor, Erica Mang), fostă directoare a Cancelariei prefectului Claudiu Pop timp de cinci ani (2012-2017), conferenţiar universitar la Facultatea de Drept.

„Vă încurcă valorile?”

Timofte şi-a anunţat decizia marţi seară, printr-o postare pe Facebook, odată cu distribuirea articolului publicat de BIHOREANUL despre alegerile aranjate din OFSD Bihor, arătând că „s-a mers prea departe, limbajul și comportamentul în cadrul OFSD Bihor a coborât la un nivel foarte jos”.

În postare, fosta preşedintă a OFSD Oradea spune că din punctul său de vedere „oameni precum Carmen Polman trebuie să fie susţinuţi și apreciaţi”, întrucât „menirea unui partid social-democrat este de a promova valorile, nu de a le jigni și trata urât, chiar dacă uneori se întâmplă să susțină o altă idee decât a majorității”.

„La nivelul județului Bihor, de când cunosc această organizație de femei, și o cunosc de un număr bun de ani, s-a promovat eleganța, diplomația și susținerea valorilor intelectuale. De ce nu doriți să continuaţi să promovați aceste valori? Vă încurcă valorile? Păcat...trist...”, mai spune Timofte.

„Atitudine de mahala”

Aceasta precizează că s-a simţit „inconfortabil” că nici nu a fost invitată, şi nici delegată la alegerile din 15 iunie, chiar dacă a condus OFSD Oradea şi are cotizaţia plătită la zi. „Dar, sincer citind articolul, chiar mă bucur că nu am fost prezentă”, a adăugat ea.

În finalul postării, universitarul anunţă că renunţă la calitatea de membră a PSD: „Am reflectat foarte bine asupra calității mele de membru al PSD și pe zi ce trece se pare că nu mă mai regăsesc în OFSD. Este trist să vezi cum lucrurile bune învățate se uită foarte repede și sunt înlocuite cu atitudini de mahala... Oare de aceste modele avem nevoie?”.

„Nu e posibil ca această țară să fie distrusă atât de ușor!”

La solicitarea BIHOREANULUI, Claudia Timofte a confirmat că părăseşte partidul şi a făcut o declaraţie în care afirmă că regretă să constate că acesta se distruge „din interior”, deoarece „nu există un lider care să unească forțele partidului, în sensul bun al cuvântului, în sensul de a promova proiecte pentru oameni”.

De asemenea, universitarul condamnă contraselecţia din PSD, care a scos la suprafaţă persoane de calitate îndoielnică, fapt ce duce chiar la distrugerea ţării: „Vorbind cu persoane de vârsta mea, neimplicate politic, care au o viață profesională remarcabilă, m-au întrebat cum de acum PSD nu scoate în fața acei oameni bine pregătiți cu care ne-au obișnuit? M-au întrebat de ce nimeni nu ia atitudine? Nu e posibil ca această țară să fie distrusă atât de ușor!”.

În final, Timofte reiterează că, deşi a fost marginalizată în partid, nu poate accepta dictatura şi ameninţările: „Am acceptat situația de a fi persona non grata, însă nu sunt de acord cu amenințările la adresa colegelor de partid! Eu ştiu că România este un stat democratic în care avem dreptul la opinie, chiar dacă ea este alta decât a majorității. Încotro ne îndreptăm?”.

„Mâncătorie şi pupincurişti”

Anunţul părăsirii PSD de către Claudia Timofte a produs şi comentarii în care alţi foşti colegi din PSD critică modul dictatorial în care este condusă filiala judeţeană Bihor şi nu numai. „Lupta pentru funcţie de partid face dezbinare între membrii partidului, asta se întâmplă şi la alegerile presedinţilor locali? Ce sa zicem de CEX, vă daţi seama cum se şantajează acolo? Deci, încă o dată, alegerile în PSD nu sunt libere, sunt condiţionate de posturile oferite la stat”, spune Mariana Mascaş.

Un alt fost militant PSD, Leontin Traian Cristea, povesteşte că a fost preşedinte al unei organizaţii de cartier în Rogerius, "dar văzând mâncătoria care există și pupincuriștii care sunt, i-am lăsat. Așa pierd ei electoratul și membrii de partid”.

De asemenea, economistul Ioan Bonchiş, fost consilier local în Oradea (2012-2016), povesteşte cum actualii şefi ai filialei au sabotat fosta conducere, inclusiv pe fostul candidat la Primăria Oradea din 2008, Dan Matei, felul în care organizaţia a fost refăcută apoi de persoane precum defuncta deputată Sonia Drăghici, Claudiu Pop, Claudia Timofte, Silvia Ardelean ori Ioan Horga, aşa încât în 2012 PSD Oradea a avut cele mai bune rezultate, dar ulterior a fost „spartă”.  

„Deja eram periculoşi....pentru propriul partid. Începusem să deranjăm pentru că eram o echipă închegată, organizată, şi pot să zic că aveam propriile valori.... Unde a ajuns în momentul de faţă PSD Bihor? No comment!”. 

Citiţi pe această temă şi articolul: Nişte "duamne"