Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament de salubrizare din Oradea, municipalitatea a  făcut câteva modificări care vizează generatorii de deșeuri cu personalitate juridică. 

Ca să îi ajute să înțeleagă mai bine noile reguli, RER Vest a realizat un ghid digital de colectare separată dedicat exclusiv persoanelor juridice, iar administratorii firmelor și angajații pot ușor să vadă în câte fracții trebuie să colecteze deșeurile, ce opțiuni au în ce privește capacitatea recipientelor de colectare, dar și cum pot încheia, modifica sau rezilia contracte. 

Firmele, ca persoanele fizice

Publicat pe site-ul RER Vest, în categoria „Utile - Ghid de Colectare”, Ghidul de colectare separată - ediția pentru persoane juridice prezintă regulile impuse de administrația locală despre separarea deșeurilor în firmele sau instituțiile publice de pe raza municipiului.

El detaliază și fracțiile pe care, asemenea persoanelor fizice din oraș, și cele juridice trebuie să le respecte. Regulamentul de salubrizare adoptat în 2024 prevede clar că firmele trebuie să încheie contracte pentru toate cele cinci fracții, nu doar pentru cea reziduală, cum era până acum. Orice firmă din oraș trebuie să aibă recipiente distincte pentru sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, biodegradabil și rezidual, toate dotate cu CIP.

Singurele firme care pot face excepție de la această regulă sunt cele care au contract de colectare a deșeurilor reciclabile cu o altă companie de pe piață specializată în reciclare, lucru care trebuie dovedit cu acte, în cazul unui control al Poliției Locale.

Mai mici, dar cu CIP

O altă modificare adusă de regulamentul de salubritate este că persoanele juridice pot deține și recipiente cu volum mai mic decât pubelele de 60 sau 120 litri, dacă dovedesc, prin schița spațiului comercial, că nu au loc suficient pentru cele „stas”.

RER Vest oferă firmelor astfel de recipiente asemănătoare cu gălețile verzi pentru sticle, dar cu un volum de 40 de litri, care pot fi așezate unele peste altele. În acest fel, cele cinci coșuri necesare pentru colectarea separată nu ocupă mult loc în sediul firmelor.

Totuși, și acestea trebuie să fie dotate de către RER Vest, la încheierea contractului, cu microcipuri cu coduri unice. Microcipul este citit la fiecare golire a recipientului, criteriu care stabilește valoarea facturii de salubritate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!