Record de noi îmbolnăviri cu Covid-19 în Bihor, dar şi la nivel naţional. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate, oficial, 44 de cazuri în judeţ, iar la nivelul întregii ţări 1356, după cum arată datele comunicate de Grupul de Comunicare Strategică joi la ora 13.

Astfel, numărul infectaţilor diagnosticaţi în Bihor a urcat, oficial, la 896. În afară de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, încă 3 persoane au fost reconfirmate pozitiv în judeţ.

Cele mai multe teste

Sursele BIHOREANULUI spun că, de fapt, până joi, la prânz, în județ fuseseră confirmate 50 de cazuri.

De altfel, în ultimele 24 de ore au fost efectuate cele mai multe teste efectuate vreodată în judeţul Bihor, 667 în total (291 analize PCR procesate în laboratorul Spitalului Municipal şi 376 în cel al Spitalului Judeţean), după cum au informat joi sursele medicale şi administrative.

Diferențele dintre cifrele comunicate de GCS și cele ale surselor se explică, cel mai probabil, prin orele diferite ale raportărilor din judeţ şi respectiv de la nivel central.

De unde provin noile îmbolnăviri

Potrivit surselor BIHOREANULUI, între cele 50 noi cazuri identificate în urma testelor de miercuri sunt trei cadre medico-sanitare revenite din concediile de odihnă, o pacientă gravidă a Maternităţii, cinci persoane de la Spitalul din Beiuş, una de la spitalul din Ştei, precum şi 12 persoane care s-au testat la cerere, contra cost.

De asemenea, un grup mare de persoane - numărul acestora nefiind însă precizat - au fost confirmate cu Covid în urma testării angajaţilor firmei Rufind, de pe Calea Borșului.

Persoanele diagnosticate în cursul zilei de miercuri au domiciliul în Oradea, Aştileu, Beiuş, Ineu Ţeţchea, Cetariu, Nojorid, Girişu de Criş, Oşorhei, Tămăşeu, Derna, Tărcaia, Dobreşti, Diosig, Lăzăreni şi Husasaău de Tinca.

Crește presiunea pe ATI

Din cauza numărului mare de îmbolnăviri din ultima săptămână, gradul de ocupare a paturilor din secţiile Covid ale Spitalului Municipal din Oradea a crescut simţitor.

Conform dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al unităţii, în cele două secţii de Boli Infecţioase sunt internaţi 70 de pacienţi (pe un total de 80 paturi), iar la secţia de Pneumologie din strada Izvorului, unde sunt duşi pacienţii asimptomatici şi cu forme uşoare de boală, sunt 67 de pacienţi (pe un total de 120 paturi).

Totodată, 9 din cele 10 paturi ale secţiei ATI Covid din strada Coposu sunt ocupate, patru pacienţi fiind bihoreni, trei clujeni şi, noutate, doi aregeşeni, aduşi din judeţul unde capacitatea spitalelor a fost depăşită încă de săptămâna trecută.

Peste 1350 de cazuri noi

Până joi, pe teritoriul României, au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 26.609 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.005 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

În total 2.304 persoane diagnosticate cu infecţie cu Covid-19 au decedat.

"În intervalul 29.07.2020 (10:00) – 30.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 35 de decese (18 bărbaţi şi 17 femei) ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, toţi cu alte boli asociate, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Maramureş, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi Municipiul Bucureşti", mai arată GCS, cu precizarea că "dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 20-29 ani".

De altfel, România a ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate de Covid-19, în ultimele 14 zile, raportat la populație. În ce privește numărul de noi infectări, suntem pe locul 2.