Universitatea din Oradea a anunţat, miercuri, finalizarea concursurilor pentru selectarea decanilor celor 15 facultăţi, în mandatul 2020-2024.
Conform Legii Educaţiei, aceste concursuri sunt organizate de rector, care stabileşte comisiile de selecţie a câştigătorilor.
La fiecare facultate au fost câte doi candidaţi în cursă, iar decanii selectaţi îşi vor începe mandatul pe 1 octombrie 2020. Până atunci, ei trebuie să fie validaţi de Senatul universitar.
Foşti prorectori, actuali decani
La majoritatea facultăţilor orădene, au fost reconfirmaţi decanii care deja sunt în funcţie. Doar patru sunt facultăţile care vor avea şefi noi, iar doi dintre aceştia sunt foşti prorectori din echipa lui Bungău.
Marcela Prada (fost prorector responsabil de patrimoniul Universităţii) va conduce de acum Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, iar Eugen Macocian (fost prorector responsabil de managementul cercetării) va fi decanul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe.
Un decan nou are şi Facultatea de Litere, în persoana profesorului Florin Cioban, respectiv cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, unde noul lider este istoricul Gabriel Moisa. La aceste facultăţi, decanii din mandatul 2016-2020 nici nu s-au mai înscris în cursă, deoarece au ieşit la pensie.
Pentru celelalte 11 facultăţi, rămân în funcţie decanii deja ştiuţi: Corina Andor la Facultatea de Arte, Cristian Miheş la Drept, Alexandru Ilieş la Geografie, Turism şi Sport, Mircea Gordan la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Cristina Hora la Inginerie Energetică şi Management Industrial, Alexandru Pele la Inginerie Managerială şi Tehnologică, Adrian Maghiar la Medicină şi Farmacie, Ioan Chereji la Protecţia Mediului, Alina Bădulescu la Ştiinţe Economice, Karla Barth la Ştiinţe Socio-Umane şi Viorel Popa la Teologie Ortodoxă.
Bodog, joc de glezne
Merită menţionat că, în iulie, când s-au depus candidaturile pentru decanate, la şapte facultăţi s-au înscris în competiţie doar decanii în funcţie, fără contracandidaţi. Cum regulamentul Universităţii prevede că în concurs trebuie să fie minim doi pretendenţi, consiliile facultăţilor au propus noi competitori.
Aşa a ajuns şi controversatul Florian Bodog candidat la funcţia de decan al FMF, dar, potrivit datelor postate pe site-ul Universităţii, nici măcar nu s-a prezentat la proba de susţinere a programului managerial. Altfel spus, a candidat de formă, doar ca să-i deschidă calea lui Adrian Maghiar spre un nou mandat.
O altă situaţie aparte a fost la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, unde iniţial şi-au depus candidatura trei profesori, însă doar doi dintre ei au obţinut şi avizul consiliului facultăţii, aşa că Dan Pătroc, un conferenţiar care a propus un program aparte, nici nu a ajuns la concurs.