Primarul Florin Birta are alt stil decât predecesorul său. Când s-au complicat lucrurile cu proiectul de ţepi de deasupra parcării de pe Independenţei, a scos la bătaie Facebook-ul, iar orădenii au avut ocazia să se răcorească. Acum iese din nou în faţa concetăţenilor, cu propunerea de reamenajare a Corso-ului şi aşteaptă reacţiile lor. Păi, dacă era Bolojan la cârmă, reacţiile erau cerute cel mai devreme la jumătate de an după ce lucrarea era deja gata recepţionată!

Aşa cum era de aşteptat, oamenii se situează de la: "încântaţi de noul proiect" la "totul e o porcărie pentru deservirea clientelei politice".

Necesitatea refacerii pavajului sinistru de pe centru, însă, nu poate fi pusă sub semnul întrebării, chiar dacă unii spun că nu demult a fost terminată lucrarea. Poate că, la scara istoriei, 16 ani nu reprezintă nimic, dar, pentru o lucrare mizerabilă încă de la inaugurare, anii sunt prea mulţi.

Observ că, ori de câte ori se propune o lucrare, apar înţelepţii capabili să stabilească alte domenii în care banii ar putea fi utilizaţi mai cu folos. Pe principiul acesta, de ce să mai ţinem în plată o grămadă de "paraziţi" pe la teatru şi filarmonică, cât timp încă avem drumuri neasfaltate şi spitale nereabilitate?

Ce uită contestatarii e că banii pentru refacerea pavajului sunt ca pielea ursului din pădure. Primarul Florin Birta mizează pe fonduri europene, dar încă nu ştim sigur dacă le vom primi sau ne vor ajunge pentru aşa ceva. Iar utilizarea banilor europeni are un anumit dichis.

Nu vine şeful UE şi varsă pe biroul primarului un purcoi de bani, după care edilul-şef îi consumă după bunul plac. Banii pot fi folosiţi numai în anumite domenii, aşa că cei care cred că, dacă nu schimbăm pavajul, vom putea folosi lovelele la asfaltări se înşală amarnic.

Am constatat cu amărăciune că, din cauza decalajului uriaş în dezvoltarea Românei faţă de alte ţări, e ridicol să primim sume importante pentru digitalizare, câtă vreme încă n-am scăpat de budele din fundul curţii. Ne dau bani pentru prize de telefon prin parcuri, dar irigaţii, ioc!

Până una-alta, însă, dezbaterea cu privire la Corso este vie şi asta demonstrează interesul orădenilor pentru ce se întâmplă în urbea lor. Aici este marele câştig, şi nu neapărat în modificarea formelor băncilor sau renunţarea la cercurile care ne aduc aminte de vechiul proiect...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!