Primăria Oradea supune dezbaterii publice noul regulament de salubritate al municipiului. Potrivit proiectului, orădenii vor fi obligaţi pe viitor să colecteze deşeurile pe trei fracţii în loc de două, cum se întâmplă în prezent.

Astfel, populaţia va aduna separat: deşeurile reciclabile din sticlă, hârtie, carton, metal sau plastic; biodegradabile (de la resturi de fructe la coji de ouă) și reziduale (care nu mai pot fi refolosite și vor trebui îngropate).

Deşeurile reciclabile, care vor ajunge la topit, se vor colecta în recipiente de culoare galbenă, cele biodegradabile, care vor fi transformate în compost, vor fi adunate în recipiente de culoare maro, iar cele reziduale vor ajunge la groapa de gunoi în recipiente de culoare neagră.

Cele trei fracţii vor fi colectate, transportate şi depozitate separat. Regulamentul interzice expres "amestecarea fracţiilor în orice fază a activităţii de colectare şi transport".

Încălcarea principiului colectării selective se va sancţiona cu amendă între 300 lei şi 500 lei în cazul persoanelor fizice şi între 1.000 lei şi 1.500 lei în cazul celor juridice.

Proiectul de regulament a fost postat pe portalul municipalităţii pentru consultare publică. Orădenii pot face propuneri pe tema materialului până pe 21 august.

Sugestiile pot fi transmise online pe adresa primarie@oradea.ro, prin fax pe numărul 0259440746 sau prin poştă pe adresa Piaţa Unirii 1.