Recent intrată în procedură de restructurare din punct de vedere juridic, sub forma unui compartiment în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai a urmare a unei hotărâri a Consiliului Judeţean Bihor, care o finanţează, revista de cultură Familia are, începând de marţi, 5 ianuarie, un nou redactor şef în persoana lui Mircea Pricăjan.
La 40 de ani, Pricăjan are deja 17 ani lucraţi la Familia, fiind totodată autorul a patru cărţi, din care trei romane, şi traducătorul altor peste 60 de romane, toate din engleză.
"Nu am o problemă"
Decizia numirii lui Mircea Pricăjan a fost luată de Consiliul de Administraţie al revistei, înaintea pierderii personalităţii juridice.
"Reorganizarea din punct de vedere administrativ este o decizie pe care Consiliul Judeţean Bihor a fost în drept să o ia, ca instituţie finanţatoare, eu nu am absolut nicio problemă din acest punct de vedere", a declarat BIHOREANULUI noul redactor şef al revistei, adăugând că în opinia sa "pierderea personalităţii juridice nu este o pierdere atât de mare şi, poate, la un moment dat, se va găsi o altă formulă pentru reluarea acesteia".
Prin poziţia sa, tânărul redactor şef se diferenţiază de precedenta conducere a publicaţiei, reprezentată de fostul director Ioan Moldovan şi de fostul redactor şef Traian Ştef, care vor continua să activeze în colegiul redacţional ca simpli redactori.
Potrivit lui Pricăjan, redacţia a rămas fără posturile de director, de contabil (cu normă întreagă), de secretară (tot cu normă întreagă), de curier, precum şi fără un post de redactor cu jumătate de normă pe care îl ocupa cunoscutul critic literar Ioan Simuţ, oricum marginalizat de vechea conducere a revistei.
"Din redacţie vor mai face parte, pe lângă mine, Ioan Moldovan, Traian Ştef şi Alexandru Şereş, pe posturi de redactor, şi Miron Beteg, secretar de redacţie", a explicat Mircea Pricăjan.
"Mai atrăgătoare"
Noul redactor şef, care activează în cadrul redacţiei Familia din anul 2003, afirmă că are mai multe planuri pentru a revitaliza publicaţia şi de a o face mai semnificativă şi atractivă, atât din punct de vedere editorial, cât şi grafic.
"Vrem să repunem revista Familia pe piaţă într-o formulă mai atrăgătoare, începând de la copertă, să atragem colaboratori noi, să realizăm o conectare la literatura cât mai actuală. Vrem să repornim şi un cenaclu al revistei, iar faptul că vom fi la Bibliotecă nu va face decât să ne ajute, cred eu, Biblioteca fiind un spaţiu al cărţii. Mă gândesc, de asemenea, să facem din apariţia fiecărui număr al revistei un eveniment, la care să-i invităm să participe în primul rând pe colaboratorii publicaţi care se află în Oradea", a dezvăluit Mircea Pricăjan.
Acesta a spus, de asemenea, că împreună cu colegii va încerca să acorde o mai mare atenţie şi prezenţei în spaţiul online a revistei, aşa încât conţinutul să ajungă la cât mai mulţi potenţiali cititori. "Revista va fi pusă online nu ca pdf, cum se întâmplă în prezent, ci cu pagini individuale, care să poată fi distribuite mai uşor", a exemplificat noul redactor şef.
De notat că, de câţiva ani, revista de cultură Familia are un tiraj de 250 exemplare, din care aproximativ 100 se vând unor abonaţi.