Comercianții din Piața Cetate sunt în fierbere. Din ianuarie, cei din hala de legume-fructe și din bazar se vor muta într-un cort lângă blocul Cicero, pentru că hala intră în șantier. Condițiile de vânzare vor fi mai proaste, dar chiriile mai mari.

„Dacă acum, pe modulul din piață, plătesc lunar 72 lei pe metrul pătrat, din ianuarie vom plăti 110 lei. Cu 40% mai mult!”, reclamă o vânzătoare. Nu puțini se tem de faliment!

Lucrări cu continuare

Noua hală din Piața Cetate, construită în locul celei distruse în incendiul din 2020, a fost finalizată în septembrie. „Până la sfârșitul lunii octombrie toți comercianții din modulele pentru vânzarea de produse din carne și lactate vor trebui să se mute aici, iar vânzătorii de fructe și legume vor fi mutați într-un cort care va fi amenajat între noua hală și blocul Cicero, ca să înceapă lucrările pentru a doua etapă de reabilitare a pieței”, spunea atunci primarul Florin Birta (foto).

Pe amplasamentul halei și bazarului se va construi un centru de afaceri cu produse agro-alimentare, după modelul Pieței Rogerius. În pregătirea șantierului, cele 76 module din noua hală au fost atribuite comercianților, iar alături a fost ridicat un cort de 1.600 metri pătrați, în care locurile au fost deja împărțite. Deocamdată, comercianții au refuzat să se mute, ca să îi poată găsi clienții!

„Nici măcar cheltuielile...”

Indiferent că se vor muta în hala modernă sau în cort, toți își văd afacerile amenințate. „Înainte, de sărbători, vindeam 6 bidoane de 25 litri cu lapte pe zi, iar brânza nici n-ajungea. Acum, abia dacă vând 10 flacoane de 2 litri de lapte și brânza îmi rămâne în vitrină”, spune o comerciantă.

Piața s-a prăbușit. „De trei ani, de când au început lucrările la pasajele de lângă piață, vânzările au căzut sub 50%. Acum, de sărbători, ar trebui să vând cel mai bine, dar oamenii nu vin, că au de ocolit pasajele și nu au locuri de parcare”, susține un măcelar.

Situația e dramatică. „Pe ultima lună nu mi-am acoperit nici măcar cheltuielile cu angajatul și masa”, spune un producător de fructe și legume. În bazarul cu produse nealimentare, la fel. „De 3 luni nu am mai comandat marfă, că nu «trece». Până la prânz, azi am vândut de 10 lei. Dacă și în cort va merge așa, din martie îmi caut de lucru”, zice o vânzătoare.


IMPROVIZAȚIE. Angajații ADP pregăteau săptămâna trecută cortul care va găzdui 288 de tarabe cu fructe și legume și 88 pentru produse nealimentare. „Pentru bani mai mulți ca acum, când avem module care se pot închide, din ianuarie vom primi în cort doar un loc delimitat cu bare. Va arăta ca la începutul anilor 2000, când se acoperea totul cu nailon”, zice o comerciantă

Puși la plată

Oamenii sunt supărați că, la încasări mai mici, vor avea cheltuieli mai mari. „Noua hală nu a fost avizată sanitar-veterinar pentru că nu are apă caldă. Fiecare comerciant trebuie să se autorizeze separat”, reclamă o comerciantă. Femeia a fost deja pusă la plată. „Am plătit 3.330 lei chirie pe două luni, 250 lei garanție, 300 lei pentru mutarea casei de marcat, 300 lei la Registrul Comerțului pentru modificările în acte, 350 lei la DSVSA pentru autorizarea chioșcului și altele”.

Vânzătorii din bazar sunt și mai supărați. „Acum vindem în module. În cort, la o chirie mai mare, vom primi doar un loc trasat pe asfalt, cu patru bare în colțuri”, spune o vânzătoare. Spațiul de vânzare va fi o improvizație. „O parte din cort se întinde peste spațiul verde, așa că unii comercianți vor sta pe pământ. Locurile vor fi mai înghesuite, nu vom putea închide marfa, condensul va picura pe produse”, zice comercianta.

Oamenii se tem că în cort lumina va fi mai slabă, încurajând furturile, că locul mai îngust va speria clienții, că doar unele module vor avea curent pentru casele de marcat, iar lipsa canalizării pluviale va umple cortul de apă. Și asta vreme de un an!

Hală nouă, dar neautorizată...

În ciuda reclamațiilor, directorul ADP spune că toți comercianții se vor muta în hala nouă sau în cort imediat după Anul Nou, între 3 și 10 ianuarie. „Nu am avut pe nimeni să renunțe. Toate locurile au fost atribuite”, zice Liviu Andrica. Potrivit acestuia, noua hală îndeplinește toate condițiile de autorizare pentru vânzarea de carne și lapte: „E adevărat, până la finalul lucrărilor nu putem furniza apă caldă în sistem centralizat. De aceea, am cumpărat pentru toate modulele instalații electrice care se pun pe robinet să încălzească apa rece”.

Directorul afirmă că hala a fost verificată de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dar autorizarea fiecărui modul cade în sarcina chiriașului. „Noi dăm în chirie spații comerciale, nu hale”, spune el.

„Agenții economici se vor autoriza individual. Și până acum era la fel. Deocamdată nu există niciunul autorizat”, zice directorul DSVSA, Remus Moțoc (foto). Potrivit acestuia, până la finalul anului își vor depune actele pentru autorizare, iar în ianuarie vor fi verificați. „Vom vedea atunci, în funcție de profilul activității, dacă au toate facilitățile necesare”, zice Moțoc.

Condiții de... corturar

Directorul ADP afirmă că până la mutarea piețarilor în cort va încerca să îmbunătățească condițiile. Pentru a face loc tuturor celor 288 de mese pentru legume-fructe și celor 88 module pentru produse nealimentare, au fost cumpărați încă 400 mp de cort, suprafața acestuia ajungând la 1.600 mp.

„Ca să ne putem extinde am intrat cu un colț și peste spațiul verde, dar oamenii nu vor sta pe pământ. Gazonul a fost acoperit cu dale, iar la final va fi refăcut”, explică Liviu Andrica (foto), subliniind că a încercat să țină cont de toate plângerile: „Ca să nu fie discuții, vânzătorii de fructe și legume și-au primit locurile în cort în ordinea în care erau în piață”.

La fel, în cazul comercianților din bazar, ADP nu le închiriază locul neamenajat. „Ca să nu apară tot felul de pânze și cartoane, am decis să amenajăm noi modulele și locul să aibă aspect unitar”, spune Andrica.

Gratuit, însă, nu este nimic! ADP, care a alocat 110.000 lei pentru amenajarea modulelor, va taxa fiecare comerciant cu 360 lei pentru materialele folosite. Modulele, despărțite cu gard de sârmă, se vor închide cu lacăte, la fel și cortul care le adăpostește.

Banii vorbesc!

Dacă la facilitățile oferite comercianților mai este dispus să „umble”, în cazul chiriilor Andrica e neînduplecat. Din ianuarie, chiriașii vor plăti 220 lei pe lună, cu 20 lei mai mult, pentru o masă în cort. „O masă în Piața Decebal sau Rogerius se închiriază cu 330 lei. Chiar și mărită, o chirie în Piața Cetate este cu o treime mai mică, tocmai pentru că e în lucru”, spune el.

În ce privește modulele pentru bazar, de 4 mp, care se vor închiria cu 440 lei pe lună, nu se mai aplică aceeași reducere. Chiria va crește de la 72 lei/mp la 110 lei/mp, la fel ca în Piața Decebal. Directorul spune că toate modulele au fost deja rezervate, semn că vânzătorii sunt mulțumiți. „Cei care nu doreau să se mute în cort puteau închiria, la aceiași bani, unul dintre cele 10 module libere din Piața Decebal. Totuși, nimeni nu a vrut să se mute”, zice el.

Asta pentru că, după ani de zile petrecuți aici, vânzătorii speră că Piața Cetate își va reveni. Deși unii cred că nimic nu va mai fi, niciodată, ce a fost.


DIN NOU ÎN ȘANTIER
Piață cu parcare proprie

Piața Cetate a intrat în modernizare în 2020, cu finanțare europeană. Investiția a fost împărțită în două după ce Ministerul Culturii a amânat avizarea noii clădiri, numite C1, până când Primăria a promis că va păstra aspectul - cu cărămidă roșie - al fostei remize de tramvaie, care a fost distrusă în incendiul din vara acelui an, pe locul căreia a fost construită. Recepționată în septembrie, clădirea găzduiește 76 de module pentru vânzarea de carne, lapte, pâine și flori.

În ianuarie 2025 va începe construirea corpului C2 pe amplasamentul actualei hale de legume-fructe și a bazarului. Clădirea va adăposti 504 mese pentru legume-fructe, 152 module pentru produse nealimentare, 34 spații comerciale, 2 săli de instruire pentru antreprenori și birouri pentru administrație. În subteran va avea o parcare cu 161 de locuri. Firma Madlev Cons, care a câștigat lucrările pentru 85 milioane lei (fără TVA), trebuie să le finalizeze în 12 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!