Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunțat încheierea numărării voturilor pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumul cu privire la aderarea țării la UE, care arată că plebiscitul a trecut la limită, tabăra pro-UE având un avans de 13.596 voturi.

În turul II al scrutinului prezidențial, deținătoarea funcției, Maia Sandu, se va confrunta pe 3 noiembrie cu fostul procuror general Alexandru Stoianoglo, un etnic găgăuz care, însă, are, ca și ea, și cetățenia română.

Rezultatele oficiale

Potrivit CEC, după procesarea buletinelor de vot din toate cele 2.219 secții de votare, la alegerile prezidențiale au fost înregistrate 1.546.078 voturi (prezența fiind de 51,40%, peste cea din 2020), iar în cadrul referendumului au votat 1.488.874 persoane.

Datele arată că în ce privește referendumul, tabăra DA, pro-UE, are un avans de 13.596 de voturi în fața taberei NU, în favoarea menționării în Constituție a viitoarei aderări la UE pronunțându-se 50.46% din totalul alegătorilor (75.1235), iar împotrivă 49.54% (73.7639)

De notat că la acest rezultat a contribuit decisiv votul moldovenilor din diaspora, cei din interiorul țării pronunțându-se în sens contrar.

În ce privește scrutinul prezidențial, Maia Sandu, reprezentând Partidul Acțiune și Solidaritate, s-a situat pe primul loc, cu un scor de 42.45% (656.354 voturi), fiind urmată de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, cu care va intra în turul doi de scrutin, acesta înregistrând un scor de 25.98% (401.726 voturi).

O premieră este faptul că ambii candidați au și cetățenia română, chiar dacă Stoianoglo, fost procuror general, etnic găgăuz, nu vorbește bine limba română.

Ceilalți nouă candidați au fost, în ordinea rezultatelor, Renato Usatîi (Partidul Nostru) - 13.79% (213.168), Irina Vlah - 5.38% (83.226), Victoria Furtună - 4.45% (68.779), Vasile Tarlev - 3.19% (49.317), Ion Chicu - 2.06% (31.785), Octavian Țîcu - 0.93% (14.315), Andrei Năstase - 0.64% (9.952), Natalia Morari - 0.61% (9.448) și Tudor Ulianovschi - 0.52% (8.008).

Maia Sandu: „Am luptat corect şi am câştigat corect într-o bătălie nedreaptă”

În primul mesaj de după scrutin, Maia Sandu i-a felicitat pe moldoveni pentru aprobarea referendumului constituţional, chiar dacă a fost cu o majoritate foarte strânsă, și a spus că fiecare vot a contat cu adevărat, mai ales că bătălia electorală s-a dat cu mijloace incorecte, în ceea ce a numit o tentativă de „atentat la democraţie”.

Referindu-se la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, ea le-a cerut alegătorilor care au votat-o să-i mobilizeze şi pe alţii, şi s-a adresat electoratului celorlalţi candidaţi pro-europeni, inclusiv al lui Renato Usatîi, să o susţină în noua bătălie şi să nu lase ţara „celor care vor să o vândă”. Maia Sandu a dat asigurări și că voinţa alegătorilor va fi transpusă în Constituţie şi a spus că „determinant a fost fiecare vot”, fie din ţară, fie de peste hotare.

„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat Maia Sandu. „Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația”, a adăugat ea, promițând că pe viitor „Vom corecta unde am greşit”.

De asemenea, ea l-a provocat la o dezbatere pe Stoianoglo.

Alexandru Stoianoglo: „Avem o şansă imensă să câştigăm pe 3 noiembrie. Şi vom câştiga!”

Candidatul Partidului Socialiștilor a declarat, la rându-i, că are o şansă uriaşă” de a câştiga turul al doilea și că este încrezător în ea, atacând-o totodată pe actuala președintă a Moldovei.

„Mizez mult pe susţinerea altor formaţiuni, lideri politici şi lideri de opinie. Avem o şansă imensă să câştigăm pe 3 noiembrie. Şi vom câştiga”, a afirmat Stoianoglo. El a acuzat Puterea de la Chişinău că a abuzat de resursele administrative, atât interne, cât şi externe, pentru a se impune în alegerile de duminică. „Ieri aţi realizat un adevărat miracol, un miracol în care puţini mai credeau. Puterea s-a pregătit din timp pentru propria victorie. A suprimat şi a interzis mass-media de opoziţie, a impus cenzura, a instaurat controlul unui singur partid asupra Comisiei Electorale Centrale, a lansat sondaje sociologice false, a desfiinţat institutul observatorilor electorali şi a făcut abuz de resursele administrative, inclusiv de cele externe. Rezultatul: un eşec răsunător şi ruşinos”, a spus reprezentantul Partidului Socialiștilor.

Acesta a acceptat provocarea Maiei Sandu de a avea o dezbatere, dar cu condiția să fie „pe teren neutru”, cu doi moderatori.

UE denunţă amestecul Rusiei 

Referendumul privind aderarea la UE şi primul tur al alegerilor prezidenţiale moldovene s-au desfăşurat într-o atmosferă de „amestec fără precedent” al Rusiei, a transmis luni Comisia Europeană. „Noi am arătat că votul a avut loc într-un context al unui amestec şi al unei intimidări fără precedent ale Rusiei (...) cu scopul de a destabiliza procesul democratic în Republica Moldova”, a declarat un purtător de cuvânt al CE, Peter Stano.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a spus, la rându-i, că Republica Moldova a demonstrat că doreşte un „viitor european”. „În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a afirmat șefa CE într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, în care a felicitat-o şi pe preşedinta Maia Sandu pentru victoria sa în primul tur al scrutinului prezidenţial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!