Proteste fără precedent au avut loc în ultimele zile în China după ce 10 oameni au murit într-un incendiu, în contextul în care pompierii nu au putut ajunge la ei din cauza blocajelor anti-Covid.

Incendiul declanşator

Zece oameni au murit şi alţi nouă au fost răniţi într-un incendiu care a avut loc joi într-o clădire din provincia Xinjiang din nord-estul Chinei.

„Zece persoane au murit, în ciuda îngrijirilor medicale de urgenţă", a transmis agenţia oficială de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Victimele erau închise în locuinţe de către autorităţi pentru limitarea extinderii pandemiei de Covid-19 care încă provoacă probleme în China.

Pompierii nu au putut ajunge la ele, lucru care a provocat revolta localnicilor, care se confruntă frecvent cu astfel de incendii pe fondul normelor de securitate relaxate, precum şi a corupţiei din rândul autorităţilor care ar trebui să vegheze la respectarea lor.

Regiunea Xinjiang se află sub restricţii de 100 de zile, circa 4 milioane de locuitori din Urumqi fiind sub interdicţia de a părăsi locuinţele.

Oficialii au negat că tragedia s-ar fi produs pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19, care a reizbucnit în China, şi au promis demararea unei anchete. Acest lucru nu a reuşit să liniştească însă populaţia conștientă că investigațiile nu vor duce nicăieri.

"Pleacă, Xi Jinping!"

Primele proteste au izbucnit încă de joi noaptea în provincia Xinjiang şi s-au întins de-a lungul următoarelor zile. Potrivit Reuters, care face trimitere la reţelele sociale din China, oamenii au ieşit pe străzi scandând "Încheierea blocării!".

Protestatarii au cerut ridicarea restricţiilor şi au cântat imnul naţional al Chinei "Ridicaţi-vă, cei care refuzaţi să fiţi sclavi!".

Autorităţile au intervenit în forţă, iar mai mulţi protestatari au fost bătuţi.

Potrivit CNN, pe fondul nemulţumirii populare, protestele s-au „viralizat” în mediile urbane şi universitare din China începând de sâmbătă, iar duminică dimineaţă continuau încă.

"Pleacă, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!" au cerut protestatarii în centrul oraşului Shanghai. Mulţimea a mai scandat "nu vreau dictatură, vreau democraţie" şi "nu vreau test, vreau libertate"

Proteste au izbucnit şi în capitala Beijing, unde în jurul orei 1 dimineaţa, circa o sută de studenţi au fost dispersaţi de intervenţia profesorilor şi Poliţiei.

Autorităţile au acoperit cu vopsea neagră sloganul "Deschideţi ochii şi priviţi lumea, politica zero-Covid este o minciună" scris de protestatari pe un perete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!