Pentru cei care au ceva vechime în Oradea, Rimanóczy este mai mult decât o clădire lăsată în paragină, e o poveste care se pare că va mai primi un capitol. Prea puţini ştiau de această clădire ca de un hotel. Renumite erau Băile, şi acestea nu numai pentru arhitectura minunată, ci pentru că acolo se întâlneau persoane care pentru viciile lor riscau să facă puşcărie.

De asemenea, întreg complexul era bântuit de atmosfera folclorică de la crâşma Bihoreana şi de duhul lui coana Maricica, inubliabila şefă de local, care avea grijă ca onor clientela să joace după cum le dicta ea.

Alexandru Mudura jr., patronul de la Lotus, s-a decis în sfârşit să pună în valoare o clădire senzaţională din buricul târgului, ocazie cu care putem număra pe degete câte palate au mai rămas nerenovate.

Din câte am înţeles din autorizaţia de construcţie, hotelul va reveni la vechiul nume, acela de Rimanóczy. Marele arhitect Rimanóczy Kálmán senior a donat clădirea municipalităţii cu condiţia să-i poarte numele, dar comuniştii s-au străduit să modifice istoria oraşului pe principiul că nimic nu e mai schimbător ca trecutul.

Din păcate, văd că s-a renunţat la punerea în valoare a vestitelor băi, în sensul de a le reda funcţionalitatea. Astfel de stabilimente au fost salvate în multe locaţii din vechiul Imperiu; nu mai departe la Budapesta, unde s-au pus în valoare nişte băi care au mare căutare.

Cum e vorba de un hotel din centrul vechi al oraşului, prezenţa acestor băi ar fi făcut să crească atractivitatea stabilimentului, mai ales pentru cei pretenţioşi, care s-au săturat să stea în hoteluri standard, în care mobilierul e practic identic, doar culorile diferă. Iar dacă s-ar fi găsit prin preajmă şi o conductă cu apă termală, sigur patronii ar fi dat lovitura.

Nu încape îndoială că întreg complexul va aduce un mare plus oraşului, cu condiţia ca renovarea să respecte vechile ornamente. Bine ai revenit pe harta oraşului, Rimanóczy!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!