Programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania derulat prin Fundația Pro Economica este blocat de România, scrie site-ul g4media.ro.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că țara noastră nu și-a dat acordul ca Ungaria să facă asemenea investiții în România.

„Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat pentru G4Media reprezentanții Ministerului de Externe.

Nu este clar însă cum va influența lipsa acestui acord investițiile, dat fiind că în trecut ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a mai reclamat că Ungaria bagă bani în afaceri din România fără ca partea românească să fi aprobat asta.

Investiții în agricultură și HoReCa

Recent, Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, prin care guvernul de la Budapesta desfășoară investiții în România, a declarat că Ungaria vrea să extindă programul și în nord-vestul României, mai precis în zona Partium, care acoperă și Bihorul, dar că „este încă nevoie de un acord româno-ungar pentru a lansa programul” și că „negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”.

Până acum, prin Fundația Pro Economica, Guvernul condus de Viktor Orbán a făcut aproape 100 de investiții în Ținutul Secuiesc, în sectoarele agricol, alimentar și hotelier. Au fost construite silozuri pentru cereale, abatoare și au fost modernizate companii de lactate. De asemenea, este în lucru o fabrică de lapte praf, un lanț de magazine Merkúr și 9 hoteluri.

Toate aceste au beneficiat de sprijin din partea statului maghiar, cu sume cuprinse între 500.000 și 7,5 milioane de euro, cofinanțarea asigurată de țara vecină fiind de 50% din valoarea proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!