Copiii ajung instrumente de şantaj ori chiar „arme” pe care părinţii despărţiţi le folosesc în bătăliile deseori brutale purtate unul împotriva celuilalt. Este şi cazul unui băieţel de 6 ani din Oradea dat dispărut după ce tatăl, de care mama s-a separat de peste 4 ani, nu l-a dus acasă după programul de vizită, şi nici la şcoală, privându-l astfel de primele zile de cursuri.

A făcut-o nu doar pentru a-l ţine departe de mamă, după cum a aflat BIHOREANUL, ci şi pentru că are un fix: judecătorii au decis ca micuţul să fie înscris într-o şcoală românească, pentru că româna este limba lui maternă, dar el, fiind maghiar, vrea ca băiatul să înveţe și să vorbească numai ungurește...

Când cu mama, când cu tata

Cei doi părinţi n-au fost căsătoriţi niciodată, iar BIHOREANUL a ales să facă public doar numele bărbatului, Nagy Attila, şi numai pentru că acesta se află în atenţia autorităţilor judiciare, fiind anchetat în 4 dosare penale. 

Contrabasist, angajat al Filarmonicii orădene, nepot prin mama sa vitregă al ex-preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, Nagy a cunoscut-o pe cea care urma să devină mama băiatului său în urmă cu 7 ani. Erau împreună de câteva luni când femeia a rămas însărcinată, iar copilul le-a mai prelungit relaţia cu încă 2 ani. 

S-au despărţit, zice ea, fiindcă bărbatul i-ar fi interzis să vorbească românește cu copilul în casă, iar de atunci sunt într-o veşnică dispută. Judecătorii au stabilit tutela minorului, dispunând să aibă domiciliul la mamă, dar părinţii să decidă în comun toate problemele importante legate de el, tatăl să aibă un program de vizită şi, în cadrul acestuia, chiar să-l poată duce în străinătate. 

Deşi nu au contestat dispoziţia instanţei cu privire la autoritatea părintească, părinții nu au reuşit niciodată să ia hotărâri în comun. Când ar fi trebuit să-l ducă la grădiniţă, mama, care se declară româncă, dar e vorbitoare și de maghiară, voia ca micuţul să urmeze cursuri în limba română. Tatăl nici n-a vrut să audă. L-a înscris, pe ascuns, la grădiniţa maghiară condusă o vreme de mama lui...

„El consideră că și copilul lui trebuie să învețe în școală maghiară și să se exprime în limba maghiară. Spune că, fiind în România, copilul va face oricum ore de limba română și la școala maghiară și va avea prieteni, cunoștințe, cu care va putea învăța la nivel de conversație limba română”, susține mama.

Dreptatea lui Solomon

Femeia a cerut ajutorul judecătorilor, care, până la un verdict final, au decis că micuţul putea face naveta între cele două grădiniţe: cea maghiară aleasă de tată și cea româno-americană unde l-a dus mama. „Instanţa nu identifică niciun pericol real pentru dezvoltarea ulterioară a copilului dacă el merge cu mama la o grădiniță și cu tata la o alta. În schimb, pericolul unor deficiențe în educație date de nefrecventarea cursurilor niciunei grădinițe este foarte mare”, indică o ordonanţă preşedinţială a Curții de Apel Oradea.

În proces, judecătorii i-au audiat pe părinţi, bunici, prieteni de familie şi rude, care au arătat că băiatul vorbeşte limba maghiară doar când este cu tatăl său şi nici atunci nu-i este uşor. Ca atare, pe 22 mai anul trecut, Judecătoria Oradea a decis că este în interesul copilului să înveţe într-o şcoală cu predare în limba română, „pentru ca ulterior să aplice mai uşor pentru orice liceu sau facultate din România, dacă nu va dori să plece în străinătate”. 

Aprecierea a fost menţinută şi de Tribunalul Bihor, în februarie 2023, care a completat, însă, cu precizarea că acest lucru nu îl opreşte pe copil să îşi „conserve şi propriile valori etnice prin păstrarea limbii maghiare în comunicarea personală cu familia paternă”.

Al meu, al tău...

Supărat că judecătorii nu îi susţin punctul de vedere, în februarie bărbatul a refuzat să predea copilul mamei, invocând că ar fi bolnav, dar de fapt l-a dus, fără voia ei, într-o excursie în Thailanda. Apoi, în martie, doar s-a prefăcut că-l predă, dar ajuns la domiciliul femeii a îmbrâncit-o şi a plecat cu el, predându-l abia după 4 zile, când Judecătoria a emis în favoarea mamei un ordin de protecţie pentru o lună. 

După instituirea ordinului, Nagy chiar părea că s-a liniştit. A început să-l ducă pe băiat la grădiniţa aleasă de mamă și a respectat şi programul de vizitare, atât în timpul cursurilor școlare, cât şi pe perioada vacanţei. Lucrurile au degenerat însă în toamnă, când, pe 11 septembrie, bărbatul ar fi trebuit să-l ducă la deschiderea festivă a anului şcolar, iar seara să-l restituie mamei. Copilul nu a mai apărut! 

„Am decis că îl ţin lângă mine”

Femeia l-a sunat pe tată în mai multe rânduri, i-a trimis şi mesaje, dar acesta i-a răspuns doar seara, și atunci doar cu un SMS, pentru a-i transmite că băieţelul nu se simțea bine, iar asta din cauza ei, pentru că l-ar fi neglijat, încât nici nu vrea să mai audă de ea. „Am decis că îl ţin lângă mine, deocamdată, până când îşi revine. Voi avea grijă să meargă la şcoală, iar când reuşesc să-l conving să vorbească cu tine, atunci îţi dăm un semn”, a scris Nagy, după care i-a blocat numărul. 

Mai grav e că, după cum avea să afle femeia, copilul nu fusese dus la şcoală, iar învăţătoarea, care l-a căutat pe tată ca să-l înscrie în grupul de părinţi, a informat-o că nici nu va veni. „Tatăl a spus că nu va aduce copilul la şcoala în limba română şi că-l va duce la o şcoală privată cu predare în limba maghiară”, i-a relatat învăţătoarea mamei, când aceasta a căutat-o ca să afle ce s-a întâmplat. 

A dispărut!

În aceeaşi seară de 11 septembrie, femeia s-a prezentat la Poliţia Oradea, pentru a sesiza dispariţia copilului şi a depune o plângere împotriva tatălui, pentru lipsire de libertate, rele tratamente aplicate minorului şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. 

Inițial, crezând că au de-a face doar cu doi părinţi îndărătnici, poliţiştii au tratat cu ușurință cazul. L-au contactat pe tată, iar un agent s-a întâlnit cu el şi cu copilul... în oraş. „I-au transmis telefonic mamei aceste aspecte, dar şi că tatăl a susţinut că se va ocupa de copil şi că îl duce la şcoală privată maghiară. În mod normal, polițiștii ar fi trebuit să ţină cont că bărbatul trebuia să respecte hotărârile judecătoreşti și dreptul copilului de a frecventa şcoala”, spune avocata Simona Paşcu, cea care, alături de colega ei, Cornelia Ilaş, o reprezintă pe orădeancă în demersurile ei.

Concomitent, avocata Ilaş a solicitat Judecătoriei să instituie un ordin de protejare a copilului, arătând că acţiunile bărbatului asupra acestuia reprezintă „violenţă socială şi spirituală”, sancționate de Legea 217/2013, privind violenţa domestică. 

Tristă premieră

Pe 20 septembrie, Judecătoria i-a dat dreptate, consfințind astfel o premieră juridică naţională. „Instanţa constată că faţă de minor s-au exercitat de către pârâtul-agresor acte de violenţă socială și spirituală, prin izolarea sa intenţionată de mamă, prieteni şi colegi, și forțarea să vorbească și să învețe în limba maghiară”, se explică în soluţie.

Situaţia era agravată de faptul că bărbatul a desconsiderat hotărârile judecătoreşti. „Pârâtul doreşte împiedicarea minorului de a primi educaţie în limba română, considerând că educarea acestuia ar trebui să se realizeze în limba maghiară, deşi are naţionalitate română”, mai spune documentul, care adaugă că „în nicio formă şi nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate justificare pentru niciun tip de acte de violenţă”.

Trimis şi la psiholog

Cert e că, prin hotărâre, care este executorie, deci obligatoriu de pus în aplicare de îndată, instanţa a dispus ca timp de 3 luni Nagy Attila să nu se apropie la mai puțin de 200 metri de copil, de locuinţa acestuia şi de şcoala unde învaţă, distanţa fiind apreciată „rezonabilă pentru diminuarea şi evitarea pericolului în care se află victima raportat la comportamentul agresorului”. 

Totodată, judecătorul i-a interzis bărbatului orice contact cu băiețelul, inclusiv telefonic, şi l-a obligat ca în cele 3 luni să urmeze cel puţin două şedinţe de consiliere psihologică privind creşterea copilului şi alienarea parentală, dat fiind „refuzul constant şi repetat de a înapoia minorul la mamă, de a-l duce la unitatea de învăţământ şi de a-i impune anumite valori etnico-culturale”. 

Refugiat în Ungaria

Mandatați să pună în aplicare ordinul judecătoresc, poliţiştii l-au căutat pe Nagy, dar degeaba, căci bărbatul a luat băiatul şi s-a refugiat cu el în Ungaria. „Polițiștii Biroului Poliției de Proximitate Oradea s-au sesizat din oficiu și au deschis dosar penal pentru nerespectarea ordinului de protecție, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea”, spune ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Alin Laza.

Potrivit informațiilor oferite mamei de Poliția română de frontieră, de la începutul acestui an copilul a fost scos din ţară cu un paşaport eliberat de autorităţile maghiare. Interesant e că pașaportul a fost obţinut de Nagy în condițiile în care și în Ungaria, la fel ca în România, actul e eliberat doar cu acordul ambilor părinţi, or mama nu și-a dat semnătura.

Mergând în Ungaria, orădeanca a mai aflat că fiul ei este înscris la o școală din Biharkeresztes, unde tatăl l-a prezentat susținând că fusese neglijat de mamă. A mers însă la cursuri doar câteva zile, fiind ținut apoi acasă sub pretext că este bolnav. „La Poliția maghiară mi s-a spus că nu au ce să facă până nu voi certifica ordinul de protecție în Ungaria. Abia atunci vor putea să ridice copilul de la tată”, spune femeia. Procedura este, însă, de durată...

În aşteptare

Între timp, de dincolo de graniţă, Nagy a transmis poliţiştilor orădeni că nu are de gând să vină degrabă acasă şi îşi continuă propria luptă, vrând să obțină custodia exclusivă a copilului, printr-un proces pe care să-l deschidă în Ungaria. În paralel, a atacat, printr-un avocat, hotărârea Judecătoriei Oradea, sperând să obţină anularea ordinului de protecţie emis de magistrații români. De altfel, avocatul său, Bogdan Bodea, consideră că un astfel de ordin nici nu trebuia emis. „Din punctul meu de vedere, în raport de practica instanțelor bihorene, soluționarea conflictului și a pretențiilor reclamantei pe calea unui ordin de protecție e inadmisibilă”, spune avocatul.

Căutat de BIHOREANUL, Nagy a refuzat să facă orice fel de declaraţie. „Cu tot respectul pentru dvs., nu vreau să vă spun nimic. Şi dvs. ştiţi, şi eu ştiu cum stă situaţia în chestiile acestea. De aceea am avocat, să discutaţi cu el. Noi mergem înainte”, spune bărbatul.

Cât despre mamă, speră cu disperare că autorităţile vor reuși să-i readucă băiatul acasă. Dacă ar fi acţionat din timp cu seriozitate, poate nu s-ar fi ajuns aici...


FUGAR PE BANII STATULUI
Concedii la verificat

Nagy Attila își poartă războiul de la distanță cu justiția din România pe bani publici, după cum a aflat BIHOREANUL, căci deși nu a prea dat în acest an pe la serviciu, sub pretextul unor probleme medicale, continuă să-și încaseze salariul de la Filarmonică. 

Bănuind că certificatele medicale depuse nu reflectă realitatea, conducerea instituției a sesizat în luna martie CAS Bihor, însă, după cum susţine directorul acesteia, Dorel Dulău, nu ar fi transmis toate documentele solicitate pentru ca inspectorii să poată demara o anchetă. „Noi putem verifica situația persoanelor aflate în concedii medicale doar dacă medicii care au emis documentele au respectat procedura birocratică”, spune Dulău. 

Acesta a dispus totuși un control la semnatarul certificatelor medicale, informând totodată şi Colegiul Medicilor, care poate stabili dacă documentele au fost emise abuziv.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!